Sivro tvrdi da ministrica Muminović-Hota na velika vrata uvodi mito u obrazovni sistem

Sivro tvrdi da ministrica Muminović-Hota na velika vrata uvodi mito u obrazovni sistem


Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja će početkom aprila održati štrajk upozorenja zbog pogrešne odluke resorne ministrice

Početkom aprila Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a će jednosatnim štrajkom upozoriti članove Vlade i zastupnike u Skupštini KS-a da se pogrešna odluka ministrice za odgoj i obrazovanje KS-a Naide Hota-Muminović treba ispraviti, odnosno u Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ugraditi nedostajući stav u članu 109. Ovo je najavio Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.

Izazivanje gnjeva

– Na prijedlog ministrice za odgoj i obrazovanje KS-a Naide Hota-Muminović, 16. marta Vlada KS-a je utvrdila prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS-u. U članu 109. Zakona ministrica Hota-Muminović je, uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata, izbrisala stav iz važećeg zakona koji glasi:

U proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora, članovi školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika obavezni su podržati obrazložen prijedlog vijeća roditelja, odnosno radnika koji se dobija neposrednim i tajnim izjašnjavanjem svih zainteresovanih članova vijeća roditelja, odnosno radnika.

Ministrica
Hota-Muminović oduzima pravo radnicima da direktno biraju ko će rukovoditi školom, kaže Sivro

U ovoj situaciji se nameće nekoliko pitanja: Šta je latentna namjera ministrice koja (ne)svjesno izaziva gnjev radnika jer im oduzima pravo da direktno biraju ko će rukovoditi školom? Zašto niko od članova Vlade KS-a nije čitao ministricin prijedlog i primjedbe kako bi se spriječile negativne posljedice i eventualno održavanje štrajka ili protesta u školama?

Zašto nije predviđena ista procedura koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora kao što je to slučaj u proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja članova školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika (član 106. stav (9)) ako znamo da se ta procedura u praksi pokazala kao bolja?

Da li će zastupnici u Skupštini KS-a uložiti amandmane na prijedlog Zakona kada budu shvatili da je u nekoliko slučajeva zabilježena vrlo negativna praksa lobiranja članova školskog odbora koja je narušila međuljudske odnose i klimu u tim srednjim školama jer se predložena odredba, koja se nalazi u važećem zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju, ne primjenjuje u srednjim školama imajući u vidu da to važeći zakon o srednjem obrazovanju ne predviđa, navodi Sivro.

Za koga je usvojen Zakon o odgoju i obrazovanju?

Također pita ministricu da li je svjesna šta će se desiti kada javnost, a pogotovo radnici i roditelji učenika saznaju da će zbog njene (ne)promišljenosti članovi školskih odbora iz reda roditelja i radnika imati dodatni teret odgovornosti i odlučivanja, što nije slučaj s predstavnicima Ministarstva i općine, odnosno Grada Sarajeva.
Školski odbori

– Da li će čelnici stranke iz koje dolazi ministrica Hota-Muminović uticati na svoju ministricu kada saznaju da ćemo u školama posljedično dobiti situaciju u kojoj ćemo svjedočiti mitu, korupciji i nepotizmu, smanjenju demokratičnosti i disfunkcionalnosti u radu školskih odbora, a što će se direktno odraziti na sve škole?

Obavještavamo javnost, članstvo Sindikata, članove organa SSVOONKBiH – Kantonalni odbor KS-a i Udruženje vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u KS-u da je Kantonalni odbor SSOOiO KS-a pokrenuo proceduru oko organizacije sindikalnih aktivnosti, koje ne isključuju štrajkove i proteste, a sve s ciljem zaštite interesa radnika osnovnih škola u KS-u, istakao je Sivro.

Sarajevo, BiH – 13. januar 2021:
Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović smatra da ćemo sve manjkavosti u znanju koje su nastale kao posljedice izvođenja nastave u online okruženju, morati popravljati u nekim novim okolnostima kada se situacija stabilizira. ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija