(VIDEO) Gori Dvorac “Stari Grad” u Velikoj Kladuši

(VIDEO) Gori Dvorac “Stari Grad” u Velikoj Kladuši


Velika vatrena stihija dogodila se danas u popodnevnim satima kada je iz još nepoznatog razloga zapaljen nacionalno blago Bosne i Hercegovine, Stari grad u Velikoj Kladuši.

Profesionalne vatrogasne brigade, pokušavaju lokalizirati požar. Pogledajte video

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Faris Muhamedagic (@pt.faris.m)

Velikokladuška tvrđava ili Stari grad Velika Kladuša nastao je u periodu srednjeg vijeka na području općine Velika Kladuša, Bosna i Hercegovina. Smješten je na brežuljku iznad desne obale Grabarske, pritoke Kladušnice.

Danas su Stari grad i okolni starinski objekti u stanju raspadanja zbog nezainteresiranosti vlasti za očuvanje kulturne baštine Velike Kladuše. Stari grad u Velikoj Kladuši zajedno sa starim gradovima, Todorovo, Vrnograč i Podzvizd najznačajnija je historijska znamenitost na području velikokladuške općine. Velika Kladuša se kroz cjelokupnu historiju vezuje za njen Stari grad, kao simbol i najdominantnija građevina.Najstariji dio grada, onaj središnji opasan je visokim i tvrdim, okruglim bedemom, a u grad se ulazilo pomoću uskih stepenica.

O porijeklu imena Kladuša ne postoje pisani podaci, ali prema narodnom predanju, ime je dobio po mitskom gospodaru koji se zvao Kladar. Grad se u srednjovjekovnim hronikama, pod nazivom Cladosa, prvi put pominje 1280. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija