Milion i 300.000 KM procijenjena materijalna šteta na području Sapne

Milion i 300.000 KM procijenjena materijalna šteta na području Sapne


Štab Civilne zaštite Općine Sapna štetu nanesenu posljednjim elementarnim nepogodama preliminarno je procijenio na 1,3 miliona konvertibilnih maraka (KM).

– Prema prvim procjenama, materijalna šteta poslije proglašenja stanja prirodne nesreće u općini Sapna, a nakon što je komisija obavila svoj dio posla i sačinila izvještaj, iznosi 1,3 miliona KM. Šteta na regionalnom putu Kalesija – Sapna i dalje prema Priboju je oko 430.000 KM, na lokalnim putevima pričinjene su štete u iznosu oko 400.000 KM, zatim na poljoprivrednim usjevima oko 280.000 KM itd – izjavio je Ćamil Ahmetović, stručni suradnik za mjere zaštite i spašavanja u Općini Sapna.

Civilnoj zaštiti Sapna prijavljeno je plavljenje više desetaka stambenih objekata, a na nekoliko lokacija aktivirana su klizišta.

U Općini Teočak materijalne štete nisu uspjeli ni evidentirati jer ih je u kratkom vremenskom roku ponovo pogodilo snažno nevrijeme. U Sniježnici se intenzivno radilo na deblokadi puteva, čišćenju mezarja, ali je u nedjelju popodne vodena bujica ponovo sve uništila i taj posao se mora obaviti ispočetka. Štete su, bez sumnje, višemilionske, a otvoren je humanitarni broj telefona za pomoć stanovnicima Općine Teočak 17072, dok su Vlada TK i drugi nivoi vlasti obećali pomoć.

Uslijed obilnih padavina u nedjelju je došlo do plavljenja Osnovne škole Teočak. Uništen je parket i drugi kancelarijski materijal, a uposlenici škole i nadležne ekipe rade na izbacivanju vode iz objekta i njegovom isušivanju.

U Općini Kalesija u deset mjesnih zajednica je proglašeno stanje prirodne nesreće i to u mjesnim zajednicama Gornja Kalesija, Tojšići, Zates, Donji Rainci, Petrovice, Memići, Zukići, Gojčin, Jajići i Brda.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija