Foto: RadioSarajevo
U Sarajevu otvorena Kvirhana, podršku pružila i Duška Jurišić

U Sarajevu otvorena Kvirhana, podršku pružila i Duška Jurišić


Treće izdanje festivala queer (LGBTIQ) umjetnosti Kvirhana otvoreno je večeras, 16. juna u bašti Historijskog muzeja u Sarajevu.

Na otvaranju je bila i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić.

Festival je otvoren u 19 sati izložbom Weight of society umjetnice Iman della Luna Glušac piše RadioSarajeovo.

Muzički program otvorila je DJ Anima, a prvu noć festivala nastupit će poznata kantautorka Bojana Vunturišević te mladi muzičar Luka Rajić, koji je regionalnu popularnost stekao pjesmom Ludim.

Pored njih, 16. juna nastupit će i Dolores, ženski pop duo iz Srbije.

“Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete, ali i otvoriti prostor za istraživanje kulture i umjetnosti izvan patrijarhalnih i binarnih normi.

Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima”, kažu iz Sarajevskog otvorenog centra, organizacije koja je organizator festivala.

Tema ovogodišnje Kvirhane je rod u najširem smislu. Slogan festivala “Rod da prostiš” je igra riječi koja kombinira stih iz poezije Mak Dizdara, “Bosna da prostiš”, s pojmovima roda i kvira. Slogan nosi šire značenje koje se odnosi na prihvaćanje i izražavanje različitih rodnih identiteta te propitkivanje tradicionalnih rodnih normi i stereotipa.

Organizatori Bh. povorke ponosa objavili ruku kretanja: Budite na oprezu, brinemo za vašu sigurnost

“Rod da prostiš” sugeriše da se društvo treba odmaknuti od rigidnih rodnih kategorija i biti otvorenije prema raznolikosti. Umjesto da se osuđuje ili odbacuje, različiti rodni identiteti trebaju biti prihvaćeni i poštovani. Slogan također implicira da je važno razumjeti one koji se ne uklapaju u binarne norme roda, te da se treba graditi društvo u kojem se svaka osoba osjeća sigurno i slobodno izražavati svoj rodni identitet.

‘’Temom festivala želimo da pružimo prostor gdje će se na rodna pitanja gledati na pozitivan način, posebno u nedostatku takvog promišljanja na ova pitanja u našoj svakodnevnici”, zaključuju u Sarajevskom otvorenom centru.

Festival će se također održati i u Tuzli 1. i 2. jula.

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan

Foto: RadioSarajevo


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija