Šta je razlog cenzure Schmidtovih odluka u RS-u? – “Dodikova želja je jasna”

Šta je razlog cenzure Schmidtovih odluka u RS-u? – “Dodikova želja je jasna”


Narodna skupština RS-a mijenja zakon kako bi se onemogućila objava odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku entiteta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je da će u srijedu biti održana posebna sjednica NSRS-a na kojoj će biti razmatran Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Kako je rekao, ovim će se regulisati da se u Službenom glasniku RS-a ne objavljuju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta jer on “nema legalitet”.

– Radi se o tome da bismo ovim zakonom regulisali nemogućnost inkriminacije radnika i direktora Službenog glasnika i ovaj zakon bi regulisao da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku. Razlog za to je veoma prost i opravdan, visoki predstavnik nije imenovan po pravnim normama, on nema saglasnost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ustvrdio je Stevandić.

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić kaže za Oslobođenje kako se radi o predstavi za javnost.

– Pretpostavljam da će NSRS donijeti takav zakon. Iz vlasti u RS-u, posebno predsjednik tog entiteta, i do sada su često izjavljivali da ne priznaju nikakve akte aktuelnog visokog predstavnika, jer on, kao, nije imenovan u skladu sa rezolucijom Savjeta sigurnosti. I oni će vjerovatno donijeti takvu odluku, odnosno izmijenit će zakon i neće ništa objavljivati. Jedino visoki predstavnik može nešto uraditi, ali mislim da politika koju vodi Milorad Dodik upravo to i želi – da izazove visokog predstavnika i da svu pažnju bh. javnosti odvrati od drugih problema koji su mnogo važniji nego da li će se ili neće nešto objaviti, kaže Pobrić.

Stevandić je na kraju izlaganja kojim je najavio predstojeću sjednicu NSRS-a rekao kako “Republika Srpska ovim potvrđuje svoju državotvornost i nastavak politike da su odluke koje donosi NSRS najveći zakonodavni okvir u RS-u”.

– To su sve fraze. Šta znači državotvornost? Državotvornost potvrđuju zato što neće objaviti odluku. To su priče za publiku. Dodik je apsolutni vladar tog entiteta, ali on unaprijed predvidi šta će Narodna skupština donijeti. To govori o njegovom stilu autokratskog vladanja, zaključuje Pobrić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija