Nermin Nikšić želi osnovati federalni USKOK

Nermin Nikšić želi osnovati federalni USKOK


Nikšić pred Sattlerom i Murphyjem predstavio novi plan:

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, obratio se prisutnim nakon sastanka sa ambasadorima SAD-a i EU, Michaelom Murphyjem i Johannom Sattlerom.

Nikšić je još jednom izjavio kako su Sattler i Murphy, zajedno sa onima koje predstavljaju, dokazani prijatelji Bosne i Hercegovine.

– Naravno, ja mislim da je najinteresantnije da čujemo domaćine koji su organizirali ovaj sastanak i koji su zaista cijelo ovo vrijeme pokazivali i pokazuju da su jako opredijeljeni, da stoje iza ove Vlade Federacije, na način da su spremni da radimo zajedno na svim onim projektima koje smo utvrdili kao prioritete Vlade Federacije i koji i jesu prioriteti i koji će nas povesti na euroatlanskom putu integracija BiH, a koji su u interesu svih građana BiH.

Zašto ovo kažem da je interestnije da oni ocjene naše stavove i naše postupke kao Vlade Federacije, zato što jednostavno oni su svojim dosadašnjim informacijama i dosadašnjim pristupom pokazali da su prijatelji BiH, da su prijatelji građana BiH, da su potpuno u punom kapacitetu na raspolaganju za rad u interesima građana, rekao je Nikšić.

Ističe da je sa Sattlerom i Murphyjem razgovarao o euroatlantskom putu naše zemlje. On je, dvojicu predstavnika međunarodne zajednice, upoznao sa željom za formiranje federalnog USKOK-a.

– Mi smo također sa svoje strane kao Vlada prezentirali svoje prioritete o kojima i javnost jako puno zna i jako puno sluša. Drago mi je da smo se našli na većini tih prioriteta, prije svega na činjenici da je ključno opredjeljenje ove Vlade i ono što od nas očekuju predsjednici međunarodne zajednice vladavina prava i zakona u BiH bezkompromisna borba protiv kriminala i korupcije i informisani su od nas da vrlo brzo trebalo je već da se održi sastanak, ali zbog onih nepogoda i obaveza Vlade je prolongiran sastanak ministra pravde i mene kao premijera sa predsjedništvom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi iznašli načina i mogućnost da ne čekamo izgradnju palate pravde sa početkom primjene zakona suzbijanja korupcije i kriminala, odnosno iznalaženje adekvatnog prostora za formiranje odjela federalnog tužilaštva, kolokvijalno nazvano federalnog USKOK-a i odjela u onom sudu koji bi procesuirao ono što taj poseban odjel tužilaštva u svojim istragama utvrdi kao djela korupcije i organiziranog kriminala, naravno, priča o fiskalnoj reformi, o energetskoj tranziciji, energetskim zakonima i onome što nam predstoji, kazao je on, prenosi Avaz.

Na sastanku se, također, govorilo i o budućim izazovima za Vladu Federacije BiH.

– Mi smo ih upoznali pred izazovima koji se nalaze pred federalnom vladom. Federalna vlada je do sada, sve ono što je uradila – uradila i provela zaista jednoglasno kao tim u dogovaranju i kolegija i resornim ministrima. Pred nama su izazovi kako ćemo tu atmosferu iz Vlade prenijeti i u Parlament, u oba doma, sutra u Predstavnički dom, u ponedjeljak u Dom naroda, ali smo također iskazali vrlo čvrsto svoje opredjeljenje da ne odustajemo od onoga što smo preuzeli kao svoje ključne prioritete, istakao je Nikšić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija