BiH će danas u Parizu glasati za Srbiju za domaćina EXPO-a 2027. Bećirović više za Ameriku

BiH će danas u Parizu glasati za Srbiju za domaćina EXPO-a 2027. Bećirović više za Ameriku


U Parizu će danas zasjedati Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe na kojoj će se obaviti prvi od ukupno tri kruga glasanja za domaćina EXPO-a 2027. godine.

Kako Klix.ba saznaje BiH će po nalogu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) glasati za Srbiju,a glasat će bh. ambasadorica u Parizu. Osim Srbije, koja je kandidirala Beograd, u utrci su još Sjedinjene Američke Države (SAD) s gradom Minnesotom, zatim Tajland – Puket, Španija – Malaga i Argentina – San Carlos de Bariloche.

Ipak i o kod ovog pitanja iz BiH ne dolaze jedinstveni stavovi. Iz Predsjedništva BiH dolaze različiti stavovi. Iako ova tačka do sada nije bila na dnevnom redu, obavljane su konsultacije. Na tim konsultacijama predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović je istakla da podržava glas za Srbiju, dok je Denis Bećirović kazao da podržava Ameriku.

U ovom prvom krugu glasanja BiH će ipak po nalogu MVP-a glas dati za Srbiju, nakon čega ostaju još dva kruga, a finalno bi trebalo biti održano u novembru.

Zašto ovo pitanje nije jasnije iskomunicirano nadležni nisu saopćili, ali je evidentno da postoje razmimoilaženja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija