Konaković nakon što je otkazan sastanak sa Dodikom i HDZ-om: Teško je naći kompromis

Konaković nakon što je otkazan sastanak sa Dodikom i HDZ-om: Teško je naći kompromis


U centrali SDP-a u Sarajevu održan je danas sastanak lidera trojke. Nakon sastanka, prisutnima se obratio ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković.

Konaković je istakao da još uvijek rade na planu za deeskalaciju krize koji trebaju dogovoriti i sa ostalim partnerima na državnom nivou.
Sutra nastavljaju komunikaciju

– Očekujemo tokom dana pismeno ili na neki drugi način prijedloge kolega i sutra nastavljamo komunikaciju. Možda još sutra tokom dana pokušamo usvojiti neki dokument, ako danas za to bude saglasnosti – rekao je Konaković nakon sastanka.

O državnoj koaliciji je rekao da se ne poštuje dogovor koji je napravljen na početku.

– Moramo se vratiti u okvire Ustava, zakona BiH, moramo se vratiti na naš evropski put. Trebamo implementirati cijeli naš zajednički sporazum, a ne samo dijelove – naveo je.

Konaković je radnu atmosferu sa partnerima na nivou države nazvao napetom.
“Stanje je napeto, nema povjerenja”

Šta se dešava: Otkazan sastanak trojke sa SNSD-om i HDZ-om

– Još uvijek je stanje napeto, još nema povjerenja koje je bilo ranije. Nije jednostavno u trenucima eklatantnog udara na ustavni poredak BiH, naći neka kompromisna rješenja. Mi to radimo zbog kratkih rokova u kojima EU od nas očekuje efikasnost i da isporučimo dio obaveza kako bi ljudi koji zagovaraju da BiH bude rame uz rame s Ukrajinom i drugim zemljama u pristupnom procesu, mogli pokazati da smo nešto uradili i da se nešto dešava – kazao je.

Govoreći o Vijeću ministara kao šef diplomatije BiH kazao je da bi uskoro trebala biti održana sjednica na kojoj bi razgovarali o onome što trebaju usvojiti, a što im je kao zadatak dala Evropska unija.

– Čekamo da vidimo postoji li raspoloženje da se sutra održi još neka telefonska ili vanredna sjednica na kojoj bi neke od ovih zakona usvojili. Teško da može u jednom danu, ali možemo parcijalno izvršavati te naše obaveze iz 14 prioriteta – kazao je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija