Produžen pritvor Hadžibajriću i Karišiku: Sky komunikacija otkrila “Imamo gdje sakriti pare”

Produžen pritvor Hadžibajriću i Karišiku: Sky komunikacija otkrila “Imamo gdje sakriti pare”


Pred Vijećem Suda Bosne i Hercegovine, predsjedavajućom sutkinjom Enidom Hadžiomerović, jučer je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se za naredna tri mjeseca produži pritvor Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, i Elmedinu Karišiku, vlasniku firme “Plaza”. Obojica su uhapšeni u okviru akcije “Start”.

Danas je iz Suda BiH saopćeno da je prihvaćen prijedlog Tužilaštva te da je pritvor osumnjičenima produžen za sljedeća tri mjeseca. U prijedlogu Tužilaštva kao razlog za produženje pritvora navedeni su opasnost od bijega i utjecaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilac Džermin Pašić je istakao da je u ovoj fazi postupka pritvor jedina mjera koja može osigurati daljnji tok krivičnog postupka. Tokom istrage su se, kako je naveo, pojavile nove činjenice koje su dopunile ranije prikupljene dokaze.

Branitelji optuženih su se usprotivili produženju pritvora i umjesto toga predložili najstrože mjere zabrane, uključujući kućni pritvor. Argumentirali su da optuženi nemaju namjeru pobjeći, već da žele nastaviti surađivati kako bi se postupak što prije okončao. Također su istakli da bi kućni pritvor omogućio ograničeno utjecanje na svjedokinju i proces analiza i vještačenja.

Advokatica Adna Dobojlić je naglasila da Seid Hadžibajrić nije optužen za teška krivična djela koja mu se pripisuju te da nedostaje jasnoća u vezi s optužbama. Također je istakla da iz činjeničnog opisa nije jasno da je Seid sudjelovao u međunarodnoj trgovini drogom ili pranju novca. Senka Nožica je dodala da se Seidu stavlja na teret nezakonito posredovanje.

Tužilac Pašić je podsjetio da se u sklopu ovog slučaja još uvijek traga za suosumnjičenim S. A. M. te da se radi na identificiranju članova grupe koji su nedostupni pravosudnim organima. Također je naveo da su iz komunikacije između Karišika i Seida Hadžibajrića proizašli ključni dijelovi koji ukazuju na njihovu umiješanost.

Pašić je citirao pojedine dijelove Sky komunikacije između Karišika i Seida Hadžibajrića.

– Sve je on isplanirao, on je MMF i on je dao sredstva – citirao je Pašić, dodavši da je osoba MMF u bijegu.

Kada je pokrenuta istraga u Općini Stari Grad, registrirana je komunikacija:

– Mi i dalje moramo ovako komunicirati, ja tebi, ti njemu. Ne brini se za pare, imamo ih gdje sakriti – citirao je tužilac i dodao:

– Tužilaštvo nije uspjelo pronaći ni 1.000 maraka tog novca koji su Seid i Ibrahim Hadžibajrić dobili. Gdje je taj novac.

On je dodao da Tužilaštvo mora utvrditi ko je Jasmin koji je dobio 50.000 KM za parking.

– Identificirat ćemo sve osumnjičene i završit ćemo istragu – konstatirao je Pašić.

Tužilac je na prethodnom ročištu naveo da je riječ o grupi koja je raspolagala nevjerovatno velikim sumama novca te da je 80 posto novca od parking prostora u općini Stari Grad išlo Hadžibajriću. Novac je, navodno, čuvao kod Karišika, koji ga je u Sky komunikaciji obavještavao da je novac kod drugih ljudi i na sigurnom. Tužilac je naveo da se prljavi novac od narkokartela koji vodi S. A. M., putem fiktivnih marketinških ugovora, “upumpavao” pravnim licima.

Osumnjičeni su prema tužitelju povezani s grupom koja je upravljala značajnim financijskim sredstvima, većinom prikupljenim od parkirališta u općini Stari Grad. Tužilac tvrdi da je znatan iznos novca upućen Ibrahimu Hadžibajriću te da je novac bio pohranjen kod Karišika. Također se tvrdi da su se sumnjivi novčani tokovi provodili putem fiktivnih marketinških ugovora.

Situacija u vezi s akcijom “Start” nastavlja se razvijati kako se sprovode daljnje istrage i prikupljaju novi dokazi. Sudski postupak će dalje razjasniti ulogu optuženih i detalje njihove navodne umiješanosti u krivična djela koja im se stavljaju na teret.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija