UN u BiH o monstruoznoj likvidaciji u Gradačcu: Tragedija je mogla biti spriječena

UN u BiH o monstruoznoj likvidaciji u Gradačcu: Tragedija je mogla biti spriječena


U ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, rezidentna koordinatorica UN-a, Ingrid Macdonald, izrazila je duboku tugu i saučešće porodicama žrtava nakon tragične pucnjave koja se danas dogodila u Gradačcu.

Ovaj stravičan i nepotrebni čin nasilja duboko je potresao zajednicu Gradačca i cijelu Bosnu i Hercegovinu. U očekivanoj reakciji na ovaj događaj, rezidentna koordinatorica UN-a, Ingrid Macdonald, izjavila je da niko nema pravo da koristi nasilje i da nema opravdanja za oduzimanje života, bilo ženi, muškarcu ili djetetu.

Ovaj tragični incident je dodatno uzdrmao javnost jer je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvenih mreža. To je posljednji u nizu slučajeva femicida i ozbiljnih slučajeva rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini. UN izražava zgražanje i zabrinutost zbog ove činjenice te naglašava da femicid, namjerno ubijanje žena i djevojčica zbog njihovog spola, predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava.

Ingrid Macdonald poziva na kolektivnu akciju i odlučnu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid. Ona ističe da UN u Bosni i Hercegovini promoviše nultu toleranciju prema nasilju i da se odlučno zalaže za zaštitu života i dostojanstva žena i djevojčica.

Nadalje, Ingrid Macdonald naglašava da je adresiranje uzroka rodno zasnovanog nasilja ključno kako bi se stalo u kraj ovom ozbiljnom problemu. UN ponavlja svoju posvećenost vlastima Bosne i Hercegovine u eliminaciji svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad ženama i djevojčicama, putem zakonskih okvira, politika i akcionih planova.

UN također ponavlja svoju spremnost da podrži Bosnu i Hercegovinu u primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i Istanbulske konvencije, koje država već ratifikuje. UN apelira na vlasti da dodatno ojačaju zakonodavstvo i osiguraju njegovu dosljednu primjenu, kažnjavanje i prevenciju.

“Današnja tragedija je mogla biti spriječena. Moramo se svim silama zalagati za međusobno poštovanje, mir, nenasilje i pravdu u svim okolnostima”, zaključila je Ingrid Macdonald. UN ostaje posvećen partner u naporima Bosne i Hercegovine za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja i zaštite prava svih građana, bez obzira na spol.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija