Diskriminacija žena s hidžabom na beogradskom aerodromu: Izdvajaju iz redova na dodatan pregled

Diskriminacija žena s hidžabom na beogradskom aerodromu: Izdvajaju iz redova na dodatan pregled


Diskriminacija žena sa hidžabom na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu izaziva kontroverze dok zahtjevi za jednakim tretmanom postaju sve glasniji. Umjetnica i modna dizajnerka Selma Mekić iz Novog Pazara je, putem društvenih medija, upozorila na praksu koja uključuje dodatni postupak pregleda za žene s hidžabom na beogradskom aerodromu.

Mekić, koja hidžab nosi od svoje 15. godine, podijelila je svoje iskustvo kroz sarkastično napisanu poruku. Ona je navela da je novim pravilima uvedeno da žene sa hidžabom moraju ići u posebnu kabinu na pretres, gdje su prisiljene skinuti svoj hidžab radi provjere. Ovaj postupak smatra ponižavajućim i diskriminirajućim prema muslimanskim ženama.

“Upravo sam pročitala da je i na beogradskom aerodromu uvedeno NOVO pravilo da žene sa hidžabom idu u posebnu kabinu na pretres jer je marama na glavi vjersko obilježje. Pa, jedva čekam da se vidimo opet na sljedećem letu. Izvinite ako budem malo sporija pred ženskim obezbjeđenjem koje bude čekalo da u specijalnoj kabini skinem hidžab da provjeri da nemam dinamit na glavi umjesto kose. Džaba, takva je procedura, imajte strpljenja za nas “umotane, zamotane, zavijene”, nije to lako i brzo odmotat…”, sarkastično je navela Mekić.

Ovo nije prvi put da su optužbe za diskriminaciju žena sa hidžabom izazvale polemike. Mešihat Islamske zajednice (IZ) već je ranije upozorio na sličnu praksu na aerodromima u Nišu i Kraljevu. Prema njihovim tvrdnjama, žene s hidžabom izdvajaju se iz redova te se vode na dodatan pregled, gdje se od njih traži da skinu svoj hidžab, a u nekim slučajevima i dijelove odjeće.

“A mi ćemo još ponosnije da nosimo ovaj komad svilenog platna i letimo našim zajedničkim avionima, iz države u kojoj smo rođene, plaćamo porez, imamo dokumenta kao i svi ostali jer smo njeni državljani isto kao i vi. Ako i časne sestre imaju isti tretman kao i mi zato što su “obilježene”, držim im fige. Svaka nam čast što imamo specijalan tretman. Vazda ćemo biti unikatne i prepoznatljive. Žao mi je što neki u tome vide tragediju i misle da će nas time uplašiti ili poljuljati naše samopouzdanje. ‘Nemoj gasiti svoje svjetlo samo zato što drugima upada u oči'”, napisala je Mekić.

IZ je pozvao vjernike da bojkotiraju aerodrome u Nišu i Kraljevu sve dok se ne obeća prekid diskriminirajućeg postupanja prema muslimanskim ženama sa hidžabom. Naglasili su da su više puta upozoravali aerodromske uprave na ovu problematiku, te da postoji jasna potreba za jednakim tretmanom svih putnika.

Iz “Aerodroma Srbije” su se obratili ovim optužbama tvrdnjom da nema diskriminacije prema ženama sa hidžabom. Tvrdili su da se svi putnici podvrgavaju istim sigurnosnim procedurama prema međunarodnim standardima i domaćim regulativama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija