Talas poskupljenja dohvatio i kafu: Cijene ponovo uzletjele, građani prilagođavaju budžete

Cijena kafe u Bosni i Hercegovini od početka godine povećala se za deset posto, stvarajući izazove za građane koji se već bore s rastućim troškovima. Svjetsko tržište kafe je u nestabilnom stanju, a to se osjeća i na lokalnom nivou. Cijena sirove kafe u zemlji raste, postavljajući pitanje kako to utječe na potrošnju.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, cijena kilograma mljevene kafe u maloprodaji porasla je sa 16 na 18 maraka u periodu od godinu dana. Iako je cijena kafe u usponu, uvoz se nije značajno smanjio.

Statistika jasno pokazuje kako su cijene kafe dramatično porasle. U 2021. godini, uvezeno je 22 000 tona kafe po cijeni od 97 miliona maraka, dok je godinu dana kasnije za manju količinu od 19 500 tona izdvojeno čak 142 miliona maraka.

Predsjednik Udruge potrošača Zvono Bijeljina, Jovan Vasilić, izražava zabrinutost zbog sve većeg opterećenja za građane. On ističe da su poskupljenja primjetna tek prilikom plaćanja, kada se jasno vidi koliko je cijena porasla u relativno kratkom periodu.

Kafu su mnogi građani u Bosni i Hercegovini već prilagodili svojim budžetima. Iako se suočavaju s još jednim poskupljenjem u nizu, građani priznaju da im je teško potpuno se odreći omiljenog napitka, čak i ako cijena dodatno poraste.

Porast cijena kafe u prodavnicama i pržionicama, gdje mnogi građani nabavljaju svoje zalihe, mogao bi se odraziti i na ugostiteljske objekte, dodatno opterećujući ionako ograničene budžete.

Tokom prošle godine, najveću količinu kafe uvezli smo iz Brazila, zatim iz Indije, Italije, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Gvineje. Sveprisutno poskupljenje kafe stvara nove izazove građanima i trgovcima te postavlja pitanje o potrebi za stabilizacijom tržišta kako bi cijene ostale pristupačne za sve.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79