Šta uzrokuje zapaljenje automobila tokom vožnje

Šta uzrokuje zapaljenje automobila tokom vožnje


Velike vrućine koje su posljednjih dana zahvatile regiju ne utiču samo na naše zdravlje, već i na stanje naših automobila. Prema riječima automehaničara Aleksandra Ivića, visokim temperaturama su izložene sve komponente automobila, posebno kada je vozilo parkirano i zatvoreno.

“Vrućina najviše šteti unutrašnjosti automobila”, ističe Ivić. “Kada je automobil parkiran na suncu, sve komponente su izložene visokim temperaturama, što može dugoročno oštetiti lak i boju vozila. Takođe, boja može izblijediti, a enterijer automobila može doživjeti matiranje.”

Kako bi se zaštitio automobil, Ivić preporučuje pronalaženje skloništa, poput parkiranja ispod drveta ili korištenja zaštite sa unutrašnje strane vozila.

Visoke temperature takođe imaju značajan utjecaj na rashladni sistem motora.

“Rashladni sistem mora raditi besprijekoran kako bi se automobil adekvatno ohladio i spriječilo oštećenje motora”, objašnjava Ivić.

Kočnice su također izložene visokom opterećenju, jer se teže rashlađuju na visokim temperaturama. Klima uređaji, koji su često korišteni u ljetnim mjesecima, također su pod velikim opterećenjem i trebaju biti u optimalnom stanju.

Jedno od pitanja koje se često postavlja je mogućnost zapaljenja automobila zbog visokih temperatura.

Ivić objašnjava da je najveći uzrok zapaljenja automobila neispravnost u električnim instalacijama.

“Kada se automobil opterećuje radom klima uređaja, električne instalacije trpe. Također, curenje ulja ili goriva može također biti uzročnik zapaljenja.”

Rad klime može povećati potrošnju goriva. Ivić napominje da to zavisi od veličine automobila i kubikaže motora. “Otprilike, potrošnja goriva može porasti za pola litre do litar kada je klima uređaj uključen”, dodaje on za N1.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija