UK upozorava turiste u Hrvatskoj na seksualne napade: Snimite unutrašnjost taksija

UK upozorava turiste u Hrvatskoj na seksualne napade: Snimite unutrašnjost taksija


BRITANSKO ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko dana ažuriralo je upozorenja i savjete svojim državljanima koji putuju u Hrvatsku, posebno ističući rizik od seksualnih napada u taksijima. Prema njihovim informacijama, postoji više izvještaja o napadima u taksijima.

Na službenim stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova stoji: “Postoje izvješća o napadima i seksualnim napadima u taksijima ili Uberima u Hrvatskoj. Kako biste smanjili rizik i pomogli u sprječavanju potencijalnih napada, možete poduzeti sljedeće mjere:

– slikajte unutrašnjost taksija, posebno dio gdje je vidljiv broj vozila, te tu sliku pošaljite prijatelju ili nekoj drugoj osobi

– podijelite status vožnje na Uberovoj aplikaciji

– nazovite nekoga tokom vožnje i obavijestite u kojem ste taksiju i kuda idete.

Ujedinjeno Kraljevstvo, podsjetimo, redovno izdaje sigurnosne preporuke i savjete za putovanja u druge države, a mnogi britanski turisti prije putovanja konzultiraju te preporuke. Ovaj put je preporuka izdana, po svemu sudeći, zbog nedavnih izvještaja o seksualnim napadima na britanske turistkinje u taksijima u Hrvatskoj.

Posljednji zabilježeni incident dogodio se krajem jula kada je splitska policija privela 23-godišnjeg taksista kojeg je britanska turistkinja optužila da ju je silovao. Osumnjičeni tvrdi da je odnos bio dobrovoljan, dok je žrtva izjavila da je bila pijana i da nije pristala na seks, dodavši da ju je taksist iskoristio.

Osumnjičenom se odredila mjera opreza, zabranivši mu kontakt s oštećenom i njezinom prijateljicom. Britanka je nakon prijave napustila Hrvatsku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija