Seksizam i stereotipi: Kontroverza oko reklame za radno mjesto plakatera

Seksizam i stereotipi: Kontroverza oko reklame za radno mjesto plakatera


Nedavna reklama za radno mjesto plakatera u Banja Luci izazvala je polemike zbog svojih seksističkih i mizoginističkih implikacija. Na reklamnom bilbordu se promovira posao plakatera uz sliku tanke ženske figure s napetom pozadinom, što je izazvalo kritike i ukazalo na duboko ukorijenjeni seksizam u javnom prostoru.

Ova situacija podsjetila je na druge primjere seksističkih reklama u gradu, kao i na šire postojanje ovakvih stereotipa u marketinškim kampanjama. Oglas za posao plakatera je pokrenut kako bi privukao pažnju kandidata, no kritičari ističu da je upotreba slike koja objektivira žensko tijelo neprikladna i štetna.

Aleksandar Spasojević, direktor marketinške agencije koja je kreirala bilbord, tvrdi da reklama nije seksistička te da je samo želio privući pažnju javnosti na potrebu za plakaterima. Međutim, aktivistkinje iz Fondacije “Udružene žene” su reagirale kritikom, ukazujući na seksistički karakter slike i poruke.

Ovo nije prvi put da Banja Luka postane poprište sličnih kontroverzi. Prethodno su se pojavili slučajevi reklama koje su prikazivale žene na način koji ih objektivira ili se koriste stereotipne slike. Ovi slučajevi ukazuju na problematiku seksizma i mizoginije u marketinškim kampanjama, te na dublje društvene norme koje podržavaju ovakve poruke.

Socijalni psiholog Srđan Puhalo ističe da ovakvi stereotipi potiču od patrijarhalnih normi koje vrijeđaju dostojanstvo žena. On ukazuje na opasnost od ovakvih reklama, ističući da one ne samo da promovišu nejednakost između polova, već i podržavaju nasilje i objektivizaciju žena.

Književnica Tanja Stupar Trifunović dodaje da su reklame ogledalo društva u kojem živimo te da one utiču na percepciju i ponašanje ljudi. Stoga, važno je razumjeti štetnost ovakvih poruka i raditi na promociji jednakosti i poštovanju svih polova, za portal Srpskainfo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija