Zvizdić upozorio Mađarsku da bi mogla grubo narušiti suverenitet BiH ako sklopi sporazum s RS-om

Zvizdić upozorio Mađarsku da bi mogla grubo narušiti suverenitet BiH ako sklopi sporazum s RS-om


U nedavnoj seriji događaja, politička scena Bosne i Hercegovine uzdrmala se uslijed posjete mađarskog premijera Viktora Orbana i razgovora s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović te predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) ukazao je da postoji mogućnost da Mađarska naruši suverenitet Bosne i Hercegovine.

To je učinio u trenutku kada su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) u posjeti Mađarskoj.

“Ako se zaista realizira najavljeno ‘sklapanje sporazuma Mađarske s bh. entitetom RS i formiranje zajedničkog Vijeća za praćenje tih politika kojim će rukovoditi (Milorad) Dodik i (Viktor) Orban, a bez odobrenja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ili bez odobrenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je po ustavu nadležno za vođenje vanjske politike, onda Mađarska kao članica Evropske unije, svj4esno ili nesvjesno, pristaje da bude dio procesa koji su suprotni odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, zakonima Bosne i Hercegovine te predstavljaju grubo narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine”, konstatirao je.

Pozvao je Vladu Mađarske i njenog premijera Orbana da, kako je naveo, prije bilo kakvog potpisivanja sporazuma, ugovora ili odluke s RS-om, zatraže provođenje ustavom predviđene procedure odobravanja takvih akata u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je pozvao Vladu Mađarske i premijera Orbana da se pridržavaju ustavnih procedura odobravanja prije potpisivanja bilo kakvih sporazuma, ugovora ili odluka s entitetom Republike Srpske. Također je istaknuo važnost informiranja mađarskih institucija o protupravnosti akata koji se namjeravaju potpisati s Republikom Srpskom.

Podsjećamo, Dodik se danas u Budimpešti sastao s Orbanom, a nakon čega je najavio poboljšanje saradnje te je najavio formiranje zajedničkog Savjeta za praćenje politika kojim će rukovoditi on i Orban.

S druge strane. Željka Cvijanović je ocijenila da je sastanak bio uspješan i konstruktivan. Poručila je da Mađarska ima “razumijevanje za sve što se dešava u Bosni i Hercegovini”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija