Kad politika sudi: Pet dana do potencijalnih krivičnih gonjenja za izgovorene ili napisane riječi

Kad politika sudi: Pet dana do potencijalnih krivičnih gonjenja za izgovorene ili napisane riječi


Svega pet dana su ostala do stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske koje kriminaliziraju klevetu. Ova nova zakonska odredba će, počevši od 26. augusta, postaviti svakog građanina Bosne i Hercegovine u opasnost da krivično odgovara zbog izgovorenih ili napisanih riječi koje se mogu smatrati klevetom. Uprkos kritikama i zabrinutostima koje su izrazili mediji, nevladine organizacije i međunarodna zajednica, zakon je usvojen i postaje primjenjiv.

Iako su istaknuti primjeri upozorili na potencijalno štetne implikacije ovog zakona, vlasti Republike Srpske su inzistirale na njegovom usvajanju. Izmjene Krivičnog zakona RS-a su svejedno usvojene, a ukaz o stupanju na snagu već potpisan. Time je stvoreno okruženje u kojem svaka izgovorena ili napisana riječ koja se može tumačiti kao kleveta može dovesti do krivičnog progona.

Ova situacija donosi paradoks u politici, što je ilustrirano predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom. Nakon što je potpisao zakon o kleveti u Republici Srpskoj, isti dan sudjelovat će u sastanku s partnerima iz državne vlasti kako bi se dogovorili oko usvajanja tzv. proevropskih zakona. Ovaj paradoks pokazuje kako se politički prioriteti i odluke mogu činiti kontradiktornim.

Uprkos tome što je zakon usvojen na entitetskom nivou, njegove implikacije se neće ograničiti samo na Republiku Srpsku. Prema Zakonu o sudovima u Federaciji BiH, odluke svih sudova u BiH su obavezujuće na teritoriji Federacije. To znači da se zakon može primjenjivati i na teritoriji Federacije ako se, na primjer, prijavi kleveta u RS-u.

Nevladine organizacije, mediji i stručnjaci ističu da ovakav zakon može ozbiljno ugroziti slobodu izražavanja i slobodu medija. Dok se lideri stranaka u FBiH nisu oglasili, postoji zabrinutost da bi ovakav zakon mogao utjecati na slobodu medija i izražavanja u cijeloj zemlji.

Kritičari se zalažu za ozbiljan pregled zakona i promjene koje će osigurati da sloboda izražavanja i medijska sloboda budu zaštićene, čime bi se spriječile negativne posljedice koje mogu proizaći iz kriminalizacije klevete.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija