Poruka roditeljima: Ne smijemo dopustiti da kriminalci budu uzor našoj djeci

Poruka roditeljima: Ne smijemo dopustiti da kriminalci budu uzor našoj djeci


Javnost u Bosni i Hercegovini još se nije oporavila od trostrukog ubistva u Gradačcu, sinoć novo ubistvo i samoubistvo.

Muškarac u Živinicama ubio ženu pa izvršio samoubistvo. U Pazariću novo zlostavljanje štićenika. Traže se ostavke i smjene odgovornih. A u međuvremenu parlament na odmoru. O tome, između ostalog, razgovarali smo u emisji ‘7PLUS’ s Dennisom Gratzom, zastupnikom u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta.

Na početku je istakao kako je sistem zakazao, ali i da smo zakazali kao društvo.

Mi nismo u stanju da zaštitimo one kojima treba zaštita, i koji su je tražili. Svi trebamo razmisliti i odgovoriti koliko smo doprijeneli ovoj situaciji. Možemo učiniti mnogo toga da poboljšamo zakone, da poštujemo sankcije… sve su to solucije koje su realne.

Mi se trebamo pitati kako neko može ubiti nekoga i snimiti to na društvenim mrežema? Kako se odnosimo prema ženskom spolu, djeci? Žene su u ovom društvu posebno ugrožene – kazao je Gratz.

Poslije svih zločina koji su se desili nad ženama, od nasilja do ubistva, mnoge građanke ali i građani izlaze na ulice te traže od države da zaštiti one kojima je to potrebno. Gratz kaže kako se on osjeća pozvano da ode na svaki protest, te da svojim prisustvom podrži.

Mene ne interesuje ko organizuje proteste, mi moramo osuditi svojim prisustvom jedan fenomen, imamo svirepost svakodnevnice i djecu navikavamo na to. Sve manje se bavimo potrebama najosjetljivijeg dijela našeg društva. Ne smijemo dopustiti da huligani i kriminalci budu uzor našoj djeci.

Morat ćemo reagovati, a politika posebno. Postarat cu se, a 2014 i 2018. sam najavio zakonska rješavanja pooštravanja Krivičnog zakona. On je sada perblag. Generalizacija je pogrešna, a i naša tradicija je ostala na cjedilu. Mi smo prije ko kap na dlanu naše žene majke držali. Problem je što smo mi zaboravili ko smo mi zapravo i prepustili smo se jednoj odurnoj svakodnevnici. Izgubili smo iz vida potrebe naše djece. Sve kreće od kuće – rekao je Gratz.

U međuvremenu su se pojavili i novi snimci zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić. Uposlenica je dobila otkaz, a Gratz je mišljenja kako to nije dovoljno.

Prije svega mislim da se desi tako nešto da procuri i mi dobijemo te strašne informacije. Ali mi znamo od ranije da nije njima ugodan život. Ovdje je zakazala organizacija, rukovodstvo ali i komunikacija sa javnošću. Slušao sam izjave direktora i to nije primjereno. Sve svaliti na tu osobu, to je kratkoročno rješenje. U politici kada oduzmemo emocije pogledamo i shvatimo koliko se novca izdvaja.

Zašto ne povećamo broj uposlenika? Zašto se zaista ne posvetimo tome sistemski. Trenutna vlast dolazi iz Trojke i oni se ne bave stvarnim problemima ljudi, nego se gleda gdje će se šta ugrabiti i ko će postati director – kazao je Gratz.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija