Danska donosi zakon zabrane spaljivanja Kur'ana i drugih svetih knjiga

Danska donosi zakon zabrane spaljivanja Kur'ana i drugih svetih knjiga


Ministarstvo pravosuđa Danske najavilo je donošenje zakona kojim će zabraniti spaljivanje svetih knjiga, uključujući Kur'an. Ovaj potez ima za cilj zaustaviti niz incidenata spaljivanja i oštećivanja Kur'ana koji su se posljednjih mjeseci događali u Danskoj i Švedskoj. Ministar pravosuđa Peter Hummelgaard izjavio je da će zakon zabraniti “neprikladno postupanje s objektima od značajne važnosti za vjerske zajednice”, s naglaskom na spaljivanje i druga skrnavljenja na javnim mjestima.

Ova odluka susrela se s različitim reakcijama, dok je vlada odbacila prigovore opozicije da će takva zabrana ugroziti slobodu govora. Ministar Hummelgaard ističe da se prijedlog zakona odnosi na “civiliziranije načine izražavanja stavova od spaljivanja stvari” te da se zakon primarno fokusira na javno spaljivanje svetih knjiga kao što su Kur'an, Biblija ili Tora.

Ovaj korak Danske dolazi nakon što su takvi incidenti izazvali bijes u nekoliko muslimanskih zemalja i potaknuli pozive nordijskim zemljama da zabrane ovu praksu. Nedavno su se u Švedskoj dogodili slučajevi spaljivanja Kur'ana, što je dovelo do podizanja nivoa upozorenja na terorističke napade na drugi najviši nivo od 2016. godine.

Ministarstvo pravosuđa Danske stavlja naglasak na promicanje tolerancije i poštovanja različitih vjerskih uvjerenja te se nadaju da će zabrane doprinijeti smanjenju incidenata skrnavljenja svetih knjiga i poticanju suosjećanja i dijaloga među različitim zajednicama. Očekuje se da će zakon ubrzo biti usvojen kao dio šireg napora za očuvanje društvenog mira i razumijevanja u Danskoj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija