Delegacija EU u BiH o kriminalizaciji klevete u RS: Ovo je potez za žaljenje i krupan korak unazad

Delegacija EU u BiH o kriminalizaciji klevete u RS: Ovo je potez za žaljenje i krupan korak unazad


Zakon kojim je kleveta u bh. entitetu RS kriminalizirana danas je stupio na snagu. Tim povodom oglasili su se iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Ograničava slobodu
– Evropska Unija izražava žaljenje zbog stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakonika entiteta Republika Srpska kojim se ponovo uvode krivične kazne za klevetu. Ovim zakonodavnim promjenama se nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

Novi zakon ozbiljno utječe na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava – naveo je glasnogovornik Delegacije EU i BiH Ferdinand Koenig.

Zakon je, naglasio je Koenig, suprotan očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU i kosi se sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući onih koji žive u entitetu Republika Srpska.

Otvaranje pregovora
– EU očekuje od svih vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi Komisija dala preporuku za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU.

Konkretno, EU očekuje od BiH da u skladu sa ključnim prioritetom 12 „osigura slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara“ – istaknuo je.

Na kraju je dodao da je EU posvećena pružanju podrške medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, a naročito u entitetu RS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija