Učenje ruskog jezika u 29 škola u RS-u od 1. septembra

Učenje ruskog jezika u 29 škola u RS-u od 1. septembra


Uoči početka nove školske godine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najavilo je da će 29 osnovnih škola širom bh. entiteta RS uvesti nastavu ruskog jezika kao drugog stranog jezika.

Pored već postojećih stranih jezika koji se uče u školama, odluka da se ruski jezik uvede kao drugi strani jezik bit će u gradovima poput Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Prijedora, Trebinja, Palama, Teslića i Gradiške koji su prihvatili ovu inicijativu i omogućili učenicima da proučavaju ruski jezik.

Ova odluka također ima podršku i izvan okvira obrazovnog sistema, s obzirom na to da je predsjednik Rusije Vladimir Putin istakao značaj učenja ruskog jezika kod školske djece u Republici Srpskoj. U maju je tokom sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom izrazio zahvalnost na podršci koja se pruža ruskom jeziku i kulturi u ovom bh. entitetu.

Učenici koji pripadaju bošnjačkoj zajednici u bh. entitetu RS suočavaju se s ograničenjima u vezi sa izučavanjem svog maternjeg jezika. Predmet “Bosanski jezik” više ne postoji u RS-u, a djeca dobijaju ocjene iz “jezika bošnjačkog naroda”.

Ovaj paradoks ukazuje na značajnu potrebu za ravnopravnim pristupom učenju i promociji jezika, bez obzira na etničku pripadnost. Borba roditelja za pravo njihove djece na maternji jezik ostaje važan aspekt u unapređenju obrazovanja i tolerancije u bh. entitetu RS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija