Optuženik u plavom: Bivši policajac uzeo 19 pištolja i kovertu s 2.300 KM!

Optuženik u plavom: Bivši policajac uzeo 19 pištolja i kovertu s 2.300 KM!


Osnovni sud u Sokocu je potvrdio podignutu optužnicu protiv Aleksandra Tošića (48), bivšeg policajca iz te opštine, koji je optužen za krađu 19 pištolja iz depozita policijske stanice te zloupotrebu svoje službene pozicije. Optužnica, koju je nakon temeljne istrage podiglo Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, stavlja Tošića pred sud s ozbiljnim optužbama za zloupotrebu položaja, za što mu prijeti zatvorska kazna.

Tošića terete da je u oktobru 2021. godine, dok je bio zaposlen kao policijski službenik u Policijskoj stanici Sokolac, prekoračio ovlaštenja svog položaja tako što je ilegalno pristupio depozitu policijske stanice. Kao vođa sektora, Tošić je, prema optužnici, iskoristio svoju poziciju da neovlašteno uđe u kancelariju kolege Đ.K., koji je tada bio zadužen za vođenje depozita. On je navodno koristio polomljeni ključ ulaznih vrata depozita kako bi pristupio prostoru koji mu nije bio dozvoljen.

Prema riječima iz optužnice, Tošić je prethodno bio i depozitar, te je bio svjestan pravila i ograničenja pristupa tim prostorijama. Međutim, on je, kako se tvrdi, prekršio pravila i ukrao 19 pištolja koji su bili deponovani u depozitu. Pištolji su bili zapakovani u papirne kese, a Tošić je skinuo naredbe za deponovanje s pakovanja i stavio pištolje u kartonsku kutiju. Navodno je pištolje potom prevezao do lokaliteta nazvanog Devet stražara, koji se nalazi u blizini magistralnog puta Rogatica – Ustiprača, gdje ih je ostavio pored puta. Kao dio dogovora, Tošić je, prema optužnici, preuzeo kovertu s novcem u iznosu od 2.300 KM kao naknadu za prodaju ukradenih pištolja.

Tošiću prijeti kazna ukoliko bude proglašen krivim za optužbe koje su mu stavljene na teret.

“Službeno ili odgovorno lice koje iskorištavanjem službenog položaja ili ovlaštenja pribavi sebi ili drugom neku korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog biće kažnjeno zatvorom od jedne do pet godina”, navodi se u Krivičnom zakoniku Republike Srpske.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija