Masovno iseljavanje građana BiH: Slovenija pruža nadu za bolji život

Masovno iseljavanje građana BiH: Slovenija pruža nadu za bolji život


U mnogim oblastima Bosne i Hercegovine sistemska rješenja izostaju, što dovodi do sve većeg iseljavanja građana u potrazi za stabilnošću i bolje plaćenim poslovima. Slovenija je postala jedna od atraktivnih destinacija za mnoge Bosance i Hercegovce, a slovenski poslodavci su ovih dana boravili u BiH nudeći priliku za boljim životom.

Od ukupno 600.000 građana koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u protekloj deceniji, mnogi su se odlučili za sličan korak kao 27-godišnji Amir Kmetaš. Njegova odluka da napusti rodno Bugojno donesena je prije četiri godine, i do danas nije pokajao. Kmetaš je tokom godina isprobao mnoge različite poslove, uključujući rukomet, taksiranje, dostavu hrane, ali niske plate i politička situacija u zemlji nisu ga ostavile ravnodušnim.

Kmetaš ističe: “To više nije samo pitanje finansijske sigurnosti, jer u BiH nije lako postići finansijsku stabilnost, pogotovo u manjim sredinama. Nepotizam, korupcija, mito, i stalne priče o ratu čine život teškim. Sve ovo, zajedno sa stalnom političkom neizvjesnošću, motiviralo me da potražim bolju budućnost izvan zemlje”, kazao je za N1.

Slovenija nudi privlačne mogućnosti za mnoge građane BiH, sa više od četiri hiljade otvorenih radnih mjesta svakodnevno. Nedostaje zdravstvenih radnika, građevinskih radnika, kuhara, ugostitelja, rudara i mnogih drugih stručnjaka.

Prosječna plata u Sloveniji iznosi 2,2 puta više nego u BiH, što čini ovu zemlju privlačnom destinacijom za mnoge.

Slovenija je postala zemlja koja pruža nadu mnogim građanima BiH, a Slovenački Zavod za zapošljavanje obavijestio je da su pojednostavljeni uslovi za rad i ostanak stranih radnika, posebno onih koji dolaze k


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija