Ni visoke kazne od 500 KM ih ne sprečavaju: “Rizikuju kazne zbog litra rakije”

Ni visoke kazne od 500 KM ih ne sprečavaju: “Rizikuju kazne zbog litra rakije”


 

Sezona “veselog stroja” uveliko se zahuktava, a brojni natpisi pored puteva širom Srpske svjedoče da i dalje ima onih koji prodaju višak rakije proizvedene za sopstvene potrebe te tako rizikuju da budu kažnjeni.
ATV

Naime, u skladu sa zakonom djelatnost proizvodnje jakih alkoholnih pića, što obuhvata i rakiju, mogu obavljati pravna lica i preduzetnici koji su upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Oni koji proizvode vino moraju biti upisani u Vinarski registar koji takođe vodi ministarstvo. U Registru proizvođača jakih alkoholnih pića trenutno su upisane 94 destilerije, dok je u Registru proizvođača vina evidentirano 40 proizvođača.

Prema podacima ministarstva, u registru proizvođača jakih alkoholnih pića do kraja 2021. bilo je upisano 86 proizvođača, dok su u 2022. godini registrovana četiri proizvođača, koliko i od početka ove godine piše Atv.

– Zakonom o jakim alkoholnim pićima iz 2015. godine, kao i pravilnicima, propisani su uslovi koje bi proizvođači trebalo da ispune u pogledu prostorija, opreme i stručnog kadra kako bi dobili rješenje o ispunjenosti uslova za proizvodnju i upisu u registar – kazali su u ministarstvu.

Iz Inspektorata RS navode da je fizičkim licima dozvoljeno da proizvode vino i rakiju za vlastite potrebe, ali ih ne mogu stavljati u promet i prodavati ukoliko nisu registrovani kao proizvođači.

U slučaju da se utvrdi da fizičko lice nelegalno prometuje rakiju ili vino propisana je kazna od 500 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija