Oglasili se iz sarajevske škole: “Djeca ne smiju učiti da trpe i okreću glavu od nasilja”

Oglasili se iz sarajevske škole: “Djeca ne smiju učiti da trpe i okreću glavu od nasilja”


U skladu sa zakonskim propisima i novinarskom etikom najljubaznije vas molimo da objavite demanti na vijest koju ste objavili u vašem mediju pod nazivom „Roditelji učenika sa Dobrinje strahuju za sigurnost i život djece zbog ponavljajućeg vršnjačkog nasilja, škola poručila da su iscrpljene sve mogućnosti i da ne garantuju sigurnost“.

Zabrinuti roditelji iz Sarajeva: Strahujemo za sigurnost i život naše djece

Tom prilikom nije kontaktirana škola što je u javnosti izazvalo uznemirenost bez objektivnog uvida u cjelokupnu situaciju. Uprava i stručna služba OŠ „Skender Kulenović“ koje se aktivno i stručno bave ovim problemom smatraju da se u javnost izašlo tendeciozno zanemarujući interes svakog djeteta i njegovu zaštitu od stigmatizacije.

Kao škola imamo dobru saradnju sa Vijećem roditelja i smatramo da se ovaj problem trebao i može riješiti partnerskim odnosom uz adekvatno učešće zakonom propisanih procedura koje trebaju provoditi i druge institucije osim škole.

Iz saopštenja roditelja stiče se pogrešan dojam da OŠ „Skender Kulenović“ ne može garantovati sigurnost učenika jer je kako se navodi iscrpila sve mogućnosti tako da je roditeljima jedino preostalo obratiti se ministarstvima i višim institucijama i medijima. Pri tome se iznose netačne formulacije poput ove.

U vezi s tim osnovna škola „Skender Kulenović“ izdaje sljedeći demanti:

U pismu je navedeno „da je škola iscrpila sve mogućnosti i da nama kao roditeljima ostaje mogućnost da se obratimo ministarstvima i višim institucijama da se rješavanje ovog problema ubrza, jer oni ne mogu garantovati sigurnost djece na časovima u školi“. Ovakva formulacija NIJE TAČNA. Na sastanku je rečeno da su u formalno-pravnom smislu u rješavanje ovog problema uključene sve relevantne pozitivnim propisima ovlaštene institucije i da te institucije trebaju nastaviti kroz multisektorski pristup raditi na rješenju ovog problema.

Ponovo apostrofiramo da su u rješavanje ovog problema uključene sve relevantne institucije čije nalaze, mišljenja i preporuke koje su utemeljene na pozitivnim propisima Osnovna škola „Skender Kulenović“ u potpunosti poštuje i provodi. Na sastanku jeste naglašeno da škola ne kreira pravni okvir po kojem se radi već to radi osnivač – Kanton Sarajevo putem Skupštine, Vlade i Ministarstva, ali se ovo ni u kojem slučaju ne odnosi na predmetni slučaj, već na cjelokupni proces rada i funkcionisanja osnovnih škola u Kantonu Sarajevo i da škola radi u skladu sa tim okvirom;

Dalje se navodi „Nama kao roditeljima je rečeno da dijete ne može dobiti drugi vid školovanja kad smo tražili da se radi sigurnosti i svakodnevnog ometanja nastave udalji od djece na online nastavu ili nađe neko drugo trajno rješenje. Rekli su da kažemo svojoj djeci da „malo okrenu glavu“, što je nedopustiva poruka da učimo djecu da trpe i okreću glavu od nasilja.“ Tačno je da smo naveli da dijete ne može dobiti drugi vid školovanja, ali nije navedeno da smo rekli da bi se to učinilo za to treba postojati saglasnost roditelja i ministarstva te preporuka zdravstvene institucije bez čega osnovna škola zakonski ne smije dijete prebaciti na online način rada. Što se tiče poruke da svojoj djeci kažu „da malo okrenu glavu“ kategorički demantujemo da je takvo nešto izjavio bilo ko od uposlenika škole jer se u potpunosti slažemo da se djeca ne smiju učiti da trpe i okreću glavu od nasilja.

U pismu je također navedeno da se na multisektorskom sastanku održanom 12.10.2023. godine nije pojavila direktorica škole što je tačno, ali nije navedeno i naglašeno da je u ime direktorice škole sastanku prisustvovao pomoćnik direktorice, koji u njenom odsustvu ima potpuna ovlaštenja i koji je sudionicima sastanka saopštio razloge njenog odsustva. Naime, direktorica je prisustvovala edukaciji organiziranoj u isto vrijeme od strane Instituta za predunivezitetsko obrazovanje Kantona Sarajevo za sve direktore i direktorice osnovnih i srednjih škola.

Ovim navodom javnost je tendenciozno dovedena u zabludu da direktorica škole izbjegava riješavanje ovog problema. Na sastanku su takođe, pored pomoćnika direktorice, prisustvovale sve tri članice Stručne službe škole: pedagog, psiholog i socijalni radnik.

Ovim putem želimo istaknuti još nekoliko važnih činjenica. Osnovna škola „Skender Kulenović„ Sarajevo poduzima sve mjere za prevenciju maloljetničkog nasilja u skladu sa
zakonom i pozitivnim pravnim propisima i za rješenje ovog problema kojim će se zaštiti svako dijete potrebna je podrška i razumjevanje ostalih nadležnih institucija s kojima smo u konstatnoj komunikaciji.

Ne postoji bilo kakav propust Osnovne škole „Skender Kulenović“ utvrđen od strane za to relevantne institucije – inspekcije, po pitanju provođenja važećih pravilnika koji tretiraju vršnjačko nasilje. Škola kontinuirano poboljšava nastavno-obrazovni proces ali i proces prevencije maloljetničkog vršnjačkog nasilja u suradnji sa relevantnim institucijama. Uz to jedna smo od obrazovnih institucija u KS koja osim stručne službe ima formiran i mobilni tim koji treba da se posebno brine o psihološkom i socijalnom stanju učenika sa teškoćama u razvoju.

Osnovna škola „Skender Kulenović„ Sarajevo uz podršku Skupštine Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo kontinuirano ulaže materijalna i finansijska sredstva za poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa u školi ali i sigurnosti kroz različite vidove. Obavještavamo javnost da u školi postoji interni video nadzor tako da se pored redovnog praćenje dodatno svi navodi djece o nasilju unutar škole i školskog dvorišta odmah provjeravaju od strane za to zaduženih osoba.

Po utvrđivanju činjenica postupa se po smjernicama u slučajevima nasilja. Naglašavamo da zakon tretira osobe do 14 godina djecom, a Konvencija o dječijim pravima podrazumijeva pravo na redovno školovanje. Osnovna škola „Skender Kulenović„ Sarajevo ima odličnu saradnju sa Vijećem roditelja škole i u skladu sa pozitivnim pravnim propisima škole, a na opće zadovoljstvo učenika škole.

Vijeće roditelja nije bilo upoznato sa sadržajem pisma, niti je predstavnik tog odjeljenja obavijestio predsjednika Vijeća roditelja o aktivnostima koje planiraju poduzeti. Kao ljudi u potpunosti razumijemo strah grupe roditelja za sigurnost svoje djece jer smo i sami roditelji, ali kao profesionalci činimo sve što možemo da zaštitimo svako dijete od nasilja.

Osnovna škola „Skender Kulenović“ Sarajevo ima svoj ugled i rejting po osnovu rada, koji je prepoznatljiv u Kantonu Sarajevo, jer su u njoj radili i danas rade profesionalci, o čemu svjedoče hiljade njenih bivših učenika i njihovih roditelja. Profesionalizmom u novinarstvu smatramo objektivno izvještavanje koje podrazumijeva da se čuju obje strane, te iz toga razloga od medija koji su prenijeli pismo roditelja očekujemo da bez cenzure objave i ovaj demanti Osnovne škole „Skender Kulenović“.

Uprava i stručna služba Osnovne škole „Skender Kulenović“


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija