Zabrinuti roditelji iz Sarajeva: Strahujemo za sigurnost i život naše djece

Kako ovo dijete ima pravo na bolji život, pomoć, imaju i naša djeca pravo na zaštitu i odjeljenje bez nasilja, kažu roditelji učenika s Dobrinje

Roditelji učenika Osnovne škole „Skender Kulenović“ u Sarajevu, obratili su se otvorenim pismom vlastima, odgovornim institucijama i medijima. U pismu tvrde da su životi i sigurnost njihove djece ugroženi. Pismo koje su potpisali roditelji učenika, njih 15, iz spomenute škole, vam prenosimo u cijelosti, bez uredničkih intervencija.

“Uvaženi ministri, odgovorne osobe iz institucija, predstavnici medija,

U Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ u Sarajevu dešavalo se i dešava kontinuirano vršnjačko nasilje, koje je škola uz pomoć Centra za socijalni rad, policije i Centra za mentalno zdravlje pokušavala riješiti od prošle godine. Dijete koje napada druge učenike je natprosječno inteligentno, ali je agresivno prema drugima i autodestruktivno, te dosadašnji rad nije pokazao promjene ili donio rezultate.

Na multisektorskom sastanku održanom 12. oktobra 2023. godine sa nekim od ovih ustanova i roditeljima VI4 razreda rečeno je da je škola iscrpila sve mogućnosti i da nama kao roditeljima ostaje mogućnost da se obratimo ministarstvima i višim instancama da se rješavanje ovog problema ubrza, jer oni ne mogu garantovati sigurnost djece na časovima i u školi.
“Na sastanku se nisu pojavili roditelji djeteta”

Na sastanku se nisu pojavili roditelji djeteta, iako su uredno pozvani, kao ni Centar za mentalno zdravlje, te direktorica škole.

Riječ je o djetetu koje grebe do krvi, ubada, udara olovkom, pljuje i vrijeđa učenike te ih ganja makazama, što su pojedini roditelji osim školi prijavili i policiji. Dijete je agresivno i prema asistentima. Prisustvo asistenta ne odobravaju ni djetetovi roditelji.

Dijete je, kada problem nije rješen, iz drugog odjeljenja prebačeno početkom septembra ove godine u naš razred, ali su obrasci ponašanja ostali isti, a potrebni pregledi i nastavak rada od strane Centra za mentalno zdravlje i neuropsihijatrije sa ovim djetetom nisu nastavljeni nakon raspusta.

Nama kao roditeljima je rečeno da dijete ne može dobiti drugi vid školovanja kad smo tražili da se radi sigurnosti i svakodnevnog ometanja nastave udalji od djece na online nastavu ili nađe neko drugo trajno rješenje.

Rekli su da kažemo svojoj djeci da „malo okrenu glavu“, što je nedopustiva poruka da učimo djecu da trpe i okreću glavu od nasilja. Mi bukvalno strahujemo svaki dan hoće li makaze završiti u njihovim tijelima jer nam je rečeno da „niko ne zna šta je u glavi tog djeteta“.

Uz to, djeca do današnjeg dana nisu imali neometanu nastavu i pod traumama su.

Istovremeno, kao i ranije inkluzivno odjeljenje, željeli smo prihvatiti svu djecu, ali nasilje ne možemo i nećemo te vas pozivamo da se hitno uključite u pomoć kako žrtvama, tako i djetetu koje smo spomenuli i sistemski rješite ovaj problem koji se odnosi na uzastopne napade zadnjih sedmica, kako ne bi eskalirao. Deset dana smo strpljivo, poštujući hijerarhiju i ukazujući povjerenje institucijama, čekali na sastanak na kom nam je rečeno da „su im ruke svezane pravilnicima i zakonima“.
“Imaju i naša djeca pravo na zaštitu i odjeljenje bez nasilja”

Kako ovo dijete ima pravo na bolji život, pomoć, imaju i naša djeca pravo na zaštitu i odjeljenje bez nasilja za što smatramo odgovornim sve navedene institucije i nadležna ministarstva.

Predstavnicima medija apelujemo da o vršnjačkom nasilju izvještavaju s posebnim oprezom, jer je riječ o maloljetnicima i ne želimo ugroziti dodatno sigurnost nijednog djeteta niti etiketirati dijete čije je ponašanje očigledno vapaj za pomoć. Ohrabrujemo medije da istraže sporost i neefikasnost sistema na ovom polju”, stoji u pismu koje su uputili roditelji VI4 razreda zabrinuti za zdravlje, živote i sigurnost svoje djece.

Pismo su potpisali roditelji učenika Džana Brkanić, Bakir Brkanić, Adela Sejdić, Amra Imamović, Mirza Imamović, Merisa Kadrić, Ena Smajlović, Envera Klačar, Haris Klačar, Ehlimana Mujan, Selma Šaković, Amira Bašić, Esad Avdić, Mirza Šaković, Selma Mandžo, Samen Mandžo, Naida Melić i Belma Hodžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79