Republika Srpska više neće biti poreska oaza za Slovence?

Republika Srpska više neće biti poreska oaza za Slovence?


Generalni direktor Finansijske uprava Republike Slovenije (FURS) Peter Grum ugostio je u petak delegaciju Poreske uprave Republike Srpske na bilateralnom sastanku.

Složili su se da je razmjena podataka među poreskim tijelima važan element u borbi protiv izbjegavanja poreza i utaje poreza te su istakli važnost uspostavljanja djelotvorne administrativne saradnje između Slovenije i Republike Srpske.

Kako je u ponedjeljak saopštila Finansijska uprava Republike Slovenije, Grum je na sastanku izrazio uvjerenje da je, zbog sve veće mobilnosti poreskih obveznika i porasta prekograničnih transakcija, za Sloveniju i Republiku Srpsku sve važnije uspostaviti djelotvornu administrativnu saradnju u oblasti poreza. Šef delegacije Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić ocijenio je da su ovakvi susreti prilika za nadogradnju i jačanje saradnje.

Predstavnici dviju institucija prvobitno su razgovarali o mogućnosti pružanja podataka o rezidentnosti u BiH, koji su potrebni slovenačkoj poreskoj upravi u postupcima ostvarivanja prava iz Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pojašnjava finansijska uprava u saopštenju za javnost.

Razmjena podataka o rezidentnosti između dvije poreske uprave značila bi rasterećenje i za poreske obveznike i za obje poreske uprave. Sada poreski obveznici sami dobijaju potvrdu o prebivalištu.

Dvije su se delegacije složile da je razmjena podataka između poreskih tijela važan element u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. U raspravi su se stoga dotakli mogućnosti razmjene podataka o prihodima i o vlasnicima udjela u preduzećima. Potonji bi omogućio provjeru slučajeva prenosa poslovanja iz Slovenije u Republiku Srpsku.

Predstavnici Poreske uprave Republike Srpske pojasnili su da su započeli proces implementacije automatske razmjene podataka o finansijskim računima (Common Reporting Standard), koji će omogućiti automatsku razmjenu informacija o finansijskim računima, stanjima na tim računima, dividendama, kapitalnim dobicima i drugim prihodima koji proizlaze iz sredstava na finansijskim računima.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima provođenja istovremenih inspekcijskih nadzora u obje zemlje te operativne saradnje inspektora. Razgovarali su i o mogućnostima međusobne administrativne pomoći u naplati, saopšteno je iz Fursa.

U proteklih nekoliko godina Slovenci su u Republici Srpskoj otvorili veliki broj poslovnih subjekata zbog nižih poreza. Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset odsto i oporezivanje se vrši samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 odsto, plus dodatnih 27 odsto, ako se podiže dividenda, prenosi Indikator.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija