Svijet se ozbiljno naoružava

Svijet se ozbiljno naoružava


U sve nesigurnijem svijetu, postavlja se pitanje šta to znači za globalni mir i bezbijednost. Primjećuje se alarmantno povećanje vojnih izdataka i trendovi koji ukazuju na promjene u ravnoteži moći.

Kao što stara izreka kaže, “Ako želiš mir, pripremi se za rat.” Ovaj princip vijekovima je vodio države u nesigurnim vremenima.

Prema istraživanju Stockholmskog instituta za istraživanje međunarodnog mira, vojni izdaci država svijeta porasli su na ukupno 2240 milijardi dolara u 2022. godini, što predstavlja povećanje od 3.7 posto u odnosu na 2021. Ovaj porast posebno je izražen u Evropi, gde su vojni izdaci dostigli najveći međugodišnji rast u poslednjih 30 godina. Iako se veći dio ovog rasta odnosi na Rusiju i Ukrajinu, regionalni sukobi pokrenuli su i druge države da povećaju svoje troškove za odbranu.

Sjedinjene Američke Države ostaju neosporni lider u svijetu vojnih izdataka. Njihov vojni budžet od 877 milijardi dolara čini čak 39 posto ukupnih svjetskih vojnih troškova. Međutim, rast troškova vojske SAD-a od 2013. do 2022. godine iznosio je samo 3.7 posto, što je jedna od najmanjih stopa rasta u svijetu. Pored toga, vojni troškovi u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a smanjili su se sa 4 posto na 3.5 posto u promatranom periodu.

Uz SAD, Kina se takođe ističe kao značajan akter u povećanju vojnih izdataka. Njihov rast vojnih troškova iznosi 63 posto u periodu od 2013. do 2022. godine. Ova tendencija postavlja Kinu kao ozbiljnog rivala SAD-u u domenu vojnih izdataka i moći.

Osim Kine, Rusija i Indija takođe bilježe značajan rast svojih vojnih troškova, dok se Saudijska Arabija izdvaja kao jedna od rijtkih država koja je smanjila vojne izdatke tokom istog perioda.

Nesigurnost i promjene u globalnom okruženju podstakle su države širom svijeta da ponovno razmotre svoje vojne budžete. Dok SAD i dalje dominira vojnim izdacima, promjene u vojnoj ravnoteži, posebno u odnosu na Kinu, postaju sve vidljivije. Povećanje vojnih izdataka nije samo pitanje bezbijednosti, već i geopolitičke stabilnosti i budućnosti međunarodnih odnosa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija