Misionari iz BiH u Zambiji otvorili vrtić

Misionari iz BiH u Zambiji otvorili vrtić


Misionari iz Bosne i Hercegovine, s željom da pomognu stanovništvu afričkih zemalja, nastavljaju svoju humanitarnu misiju u Africi. Njihov cilj nije samo osigurati dnevni obrok, već i pružiti priliku za obrazovanje i samostalno življenje kroz rad.

Jedan od misionara, fra Ivica Perić, koji je iz župe Lepenica pokraj Kiseljaka, već više od 30 godina posvećuje svoj život radu u misijama u Africi. Nakon što je sudjelovao u izgradnji Centra “Otac Vjeko” u Kivumu, Ruanda, koji nosi ime ubijenog misionara fra Vjeke Ćurića iz BiH, fra Ivica s kolegama krenuo je na sličan projekt u Zambiji.

U Zambiji, misionari su, zahvaljujući pomoći prikupljenoj preko Humanitarnog udruženja “Srce za Afriku,” izgradili samostan, višenamjensku dvoranu s vrtićem, kuću za učitelje, osigurali struju i vodu. Također, započeli su izgradnju crkve koja će služiti vjernicima u toj regiji.

No, njihov rad ne obuhvata samo građevinske projekte. Misionari se trude opismeniti lokalno stanovništvo i osigurati im obrazovanje. Također su pokrenuli školu šivanja, koja se pokazala iznimno uspješnom u Ruandi. Osim toga, misionari u Zambiji grade mlinske pogone za mljevenje kukuruza, glavne poljoprivredne kulture, te se bave proizvodnjom hrane od soje i suncokreta.

Zambija, zemlja s površinom 15 puta većom od Bosne i Hercegovine i s populacijom od 18 miliona stanovnika, suočava se s brojnim problemima. Misionari ne samo da pomažu u izgradnji infrastrukture i pružaju obrazovanje, već se i brinu o potrebama lokalnog stanovništva, pomažući u poboljšanju kvalitete života.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija