Uprkos resursima: BiH uvozi više od 51 milion litara vode za deset mjeseci

Uprkos resursima: BiH uvozi više od 51 milion litara vode za deset mjeseci


U prva deset mjeseci ove godine Bosna i Hercegovina uvezla je više od 51 milion litara vode, što sugerira da će godišnji uvoz biti sličan ili čak veći od prošlogodišnjih 55 miliona litara. Ovaj podatak često iznenađuje građane, s obzirom na bogatstvo izvorske vode u zemlji.

Uprkos velikim prirodnim resursima vode, analitičari tvrde da proizvođači izvan zemlje ulažu više sredstava u brendiranje i oglašavanje, zbog čega njihova voda ima bolje pozicioniranje na bosanskohercegovačkom tržištu. Izvoz vode tradicionalno je manji, a zemlja je izvezla 43,5 miliona litara vode.

Interesantan podatak pokazuje značajnu razliku u “vrijednosti” vode kada se uporede uvoz i izvoz. Uvozna voda vrijedna je 29,3 miliona KM, dok je izvozni iznos 6,5 miliona KM. Najviše vode uvezli smo iz Republike Srbije (30,5 miliona litara), dok smo najviše izvezli u Republiku Hrvatsku (39,7 miliona litara).

Osim toga, podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da smo u deset mjeseci 2022. godine uvezli 133,7 miliona kilograma sokova i alkoholnih pića u vrijednosti od 192,7 miliona KM. Izvoz soka i alkohola iznosio je nešto više od 49 miliona kilograma u vrijednosti od 40,8 miliona KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija