BiH ima gotovo milion pušača. Sa 35,5 posto druga u Evropi

BiH ima gotovo milion pušača. Sa 35,5 posto druga u Evropi


Postojeći zakoni u Bosni i Hercegovini zabranjuju prodaju duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.

Tekst zakona koji bi trebao ograničiti pušenje u javnom prostoru i kafićima u Federaciji BiH utvrđen je još prije šest godina, a u Parlamentu tog bh. entiteta usvojen je tek 2022. godine.

Inače, zakon je u nacrtu predviđao zabranu pušenja u svim institucijama i ugostiteljskim objektima, ali je pod pritiskom javnosti usvojen u blažem obliku.

Tako se zakonska odredba o zabrani prodaje duhanskih proizvoda u objektima koji su od škola udaljeni manje od sto metara, neće odnositi na nargila barove.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ima gotovo milion pušača, među ukupno 3,5 miliona stanovnika.

Ta organizacija navodi da je BiH, sa 35,5 posto pušača druga u Evropi, iza Srbije u kojoj puši 37,6 posto stanovništva.

Zakon o zabrani pušenja odnosi se na duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje, uključujući elektronske cigarete, nargile.

Vlada Federacije BiH je prije šest godina utvrdila Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Entitetska vlada je 2019. godine utvrdila prijedlog tog zakona nakon čega ga upućuje u parlamentarnu proceduru.

Krajem aprila 2022. Zakon o zabrani pušenja je, nakon usaglašavanja, prvo usvojen u Zastupničkom domu, a onda i u Domu naroda Federacije.

U maju 2023. počela je primjena zakona, ali samo za građane, no ne i za institucije i kafiće.

Njima je dat rok od šest mjeseci, odnosno do kraja novembra, da se prilagode te da se opredijele da li će osigurati prostor za pušače ili nepušače.

U toku je izrada podzakonskog akta koji će regulisati uslove za posebne prostorije za pušenje, a kazne će se početi primjenjivati od kraja maja 2024. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija