Pezić: “Nepravda i zulum je ako bez razloga ne vratite novčani dug”

Pezić: “Nepravda i zulum je ako bez razloga ne vratite novčani dug”


Elvedin Pezić je najpoznatiji efendija na prostoru Bosne i Hercegovine. Njega i njegove savjete prati stotine hiljada osoba iz naše države ali i iz dijaspore. Svoje savjete o životu dijeli na Facebook-u, Youtube-u i TikToku.

Ovog puta govorio je o kreditu, pozajmnicama ali i vraćanju novčanog duga.

(VIDEO) Pezić dobio pitanje koje mnoge zanima: Zanimljiv odgovor je dao…

Vrijeme u kojem živimo je vrijeme kredita i pozajmica.

Čovjek vjernik bi trebao da zna propise vezane za dugovanja i zaduživanja, kako ne bi počinio nešto što je zabranjeno. Mnogo je propisa koji se vezuju za dugovanja ali ja želim da govorim samo o jednom koji je mnogima velika nepoznanica a to je bezrazložno odgađanje vraćanja duga.

Mnogo je ljudi koji su nekome pozajmili novac, a potom godinama čekali i molili da mu se vrati taj dug, znajući da je osoba u mogućnosti da vrati taj dug.

Veoma često se desi, da osoba koja je pozajmila novac ima mogućnost da vrati dug ali jednostavno ne želi. Zajmodavac koji je dobre volje učinio uslugu, pozajmio novac, dolazi u mnoge nezgodne situacije zbog potraživanja svoga novca, do te mjere da ponekada bude prinuđen da traži pomoć sudstva kako bi vratio svoja sredstva.

Pošto je islam apsolutna pravda, u islamu je ovo pitanje jasno definisano. Kao što je pohvalno da čovjek pomogne bratu muslimanu, da mu pozajmi novac onda kada je u potrebi, i da mu produži datum vraćanja duga ako trenutno nije u mogućnosti da to učini, isto tako je obaveza dužniku da vrati pozajmljeni novac u dogovorenom vremenu i da bezrazložno ne odgađa vraćanje duga.

Islam bezrazložno odgađanje vraćanje duga smatra zulumom/napravdom, a kako i ne bi bila nepravda, kada se zloupotrebljava dobrota onog koji je bez protuusluge pozajmio svoj novac a zatim se mora mučiti da dobije nazad svoje pravo.

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Kada onaj koji je u mogućnosti vratiti dug bezrazložno odugovlači s njegovim izmirenjem, to se smatra nepravdom.” (Buharija i Muslim)

Stoga i jesu islamski učenjaci upozoravali na to da čovjek bespotrebno uzima kredite/dugove, kako se ne bi desilo da zapadne u situaciju da ne može vratiti dug ili može vratiti ali to odugovlači, pa na taj način čini zulum i nepravdu zajmodavcu.
Koliko je naše braće i sestra koji su imućni, koji su i kapom i šakom davali ljudima pozajmice, pa kada ih je opeklo kašnjenje dužnika i kada su se morali svađati i zamjerati sa dužnicima zbog svoga novca, donijelo odluku da više nikome neće davati novac u zajam.

Pogledajte kako kršenjem jednog propisa sami sebi otežavamo život. Oni koji su čestiti i iskreni i koji bi iskreno vratili dug na vrijeme, nemaju mogućnost da pozajme, jer je neko prije njih problem napravio, pa oni sada na svojoj koži trpe posljedice tuđih grešaka. – izjavio je Elvedin Pezić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija