Pad broja studenata u BiH

Pad broja studenata u BiH


U posljednjih deset godina Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim demografskim i ekonomskim izazovima koji su doveli do značajnog smanjenja broja studenata na visokoškolskim institucijama. Prema analizi Radija Slobodna Evropa, broj upisanih studenata smanjen je za čak 35.000 u poređenju s periodom prije deset godina.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Škrijelj, naglašava da su temeljni razlozi ovog trenda pad nataliteta, politička nesigurnost te ekonomska neizvjesnost u posljednje tri decenije. Ovaj alarmantni trend ima šire posljedice na obrazovanje i društvo u BiH.

Osim općeg smanjenja broja studenata, primjetan je i pad interesa za određena zanimanja, posebno u nastavnim sektorima.

Prof. dr. Škrijelj upozorava da nedostatak kvalificiranog osoblja u osnovnim i srednjim školama može ozbiljno utjecati na kvalitetu obrazovanja.

Pored toga, rektor ističe da politika koja ograničava zapošljavanje mladih ljudi dovodi do masovnog odlaska stanovnika, čime se gubi i obrazovani kadar i radna snaga. Ovaj trend stavlja BiH u opasnost od gubitka identiteta i državne funkcionalnosti.

Prof. dr. Škrijelj izražava zabrinutost zbog budućnosti zemlje te poziva na donošenje radikalnih mjera kako bi se spriječio daljnji pad broja studenata i odlazak stanovništva. Ističe potrebu za ozbiljnim stipendijama za ključna zanimanja te garantiranje radnih mjesta nakon završenog školovanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija