Krišto vjeruje da će BiH ispuniti preostale uslove do kraja godine

Krišto vjeruje da će BiH ispuniti preostale uslove do kraja godine


Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), izjavila je da vladajuća koalicija u BiH ima kapacitet za nastavak provedbe reformi neophodnih za pridruživanje Europskoj uniji (EU) te je uvjerena da će preostale uslove ispuniti do kraja ove godine.

Nakon što je BiH u izvještaju Evropske komisije dobila uslovnu preporuku za početak pregovora, Krišto je izrazila zadovoljstvo prepoznatim naporima i voljom političkih subjekata u zemlji da ubrza europski put.

Krišto je istaknula da je vidljivi napredak u izvještaju rezultat dobrih politika, razgovora legitimnih političkih predstavnika, kompromisa i konsenzusa. Naglasila je da postoji još mnogo posla kako bi se ispunili uslovi za konačno otvaranje pregovora i ispunili kriteriji članstva u EU.

Izborna reforma je označena kao trenutni prioritet, posebno implementacija odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Krišto vjeruje da će BiH ispuniti preostale uslove do kraja godine, dodavši da je pružena ruka prijateljstva ogromno povjerenje. Fokus će biti na reformama ključnim za europsku budućnost zemlje, a Krišto je uvjerena da vladajuća koalicija ima kapacitet nastaviti reforme.

Osvrnula se i na pitanje puta BiH prema NATO-u, izražavajući vjerovanje u iskren politički dijalog kako bi se postigao konsenzus.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija