Samo u BiH: Vinograd na planinskoj klimi

Samo u BiH: Vinograd na planinskoj klimi


U Tomislavgradu, na jedinstvenoj nadmorskoj visini od 965 metara, nedavno je završena berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu koji se prostire na impozantnih 15 hektara. Iako prvotni vinograd datira prije 18 godina, u posljednjoj deceniji sve više ljudi u ovom planinskom kraju odlučuje se na uzgoj loze, čineći ga iznimnim čak i u globalnim razmjerima.

Uprkos prvobitnom čuđenju zbog uzgoja vinove loze na visokoj nadmorskoj visini, lokalni vinogradari pokazuju da se i u oštrom planinskom okruženju može dobiti kvalitetno, vrhunsko vino. Vlasnici vinarije “Knebu”, poput Ivica Dilbera, donose nove standarde uzgoja loze i proizvodnje vina.

“Danas imamo ukupno 50 hiljada trsova vinove loze, trenutno, a u planu je još nekih oko 100 hiljada. Ideja je potekla od jednog prijatelja koji se zove Marko Baković iz susjednog sela koji je prvi posadio vinovu lozu u Tomislavgradu i napravio izvrsno vino. I onda sam i ja odlučio krenuti u tom smjeru”, izjavljuje Dilber, vlasnik vinograda “Knebu” iz Eminovog sela kod Tomislavgrada.

Vinograd se suočava s izazovima planinske klime, što uključuje oštre zime, ranu jesensku maglu i mraz. Međutim, Dilber i drugi vinogradari uvode određene sorte koje mogu podnijeti takve uvjete, uključujući chardonnay, sauvignon blanc, traminac, merlot i crni pinot.

Berba se odvija ručno, a radnici se brinu za oko 50 sezonskih radnika koji pomažu u berbi. Ove godine, berba je rezultirala prinosom od 28 tona grožđa. Grožđe na tom području sazrijeva čak dva mjeseca kasnije nego u drugim područjima, stvarajući jedinstveni okus i aromu.

Osim što se ističe po kvaliteti, vinograd u Tomislavgradu također je jedinstven zbog primjene informacijskih tehnologija. Sustav pametnog vinograda omogućuje precizno mjerenje različitih parametara poput vlažnosti, temperature, zrelosti grožđa i drugih, što pomaže u kontroliranoj zaštiti vinove loze od mraza i bolesti. Sistem također pridonosi održivom upravljanju vinogradom.

Vinogradari poput Dilbera i njegovog enologa Josipa Martinovića uvjereni su da ova inovativna tehnologija, uz visoke standarde uzgoja loze, donosi kvalitetu i jedinstvenost vinima iz Tomislavgrada.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija