Obrazovanje u zastoju: BiH izostala iz posljednjeg PISA testiranja, nije na mapi država koje su učestvovale

Obrazovanje u zastoju: BiH izostala iz posljednjeg PISA testiranja, nije na mapi država koje su učestvovale


Rezultati prošlogodišnjeg PISA istraživanja, koje je obuhvatilo 87 država, ponovno su izostali za Bosnu i Hercegovinu zbog političkog neslaganja. Ova situacija ne utječe samo na 15-godišnje učenike koji su propustili priliku za sudjelovanjem u istraživanju, već ima veće posljedice za društvo u cjelini.

PISA iz 2018. ukazala je na zabrinjavajuće rezultate u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, gdje je svaki drugi 15-godišnjak bio funkcionalno nepismen u čitanju, matematici i prirodnim znanostima.

Nedostatak političkog dogovora o sudjelovanju u istraživanju prošle godine ostavlja pitanje otvorenim, a odluka Milorada Dodika da stavi veto na sudjelovanje 2020. godine ostavlja trag na kvaliteti obrazovanja.

Entitetski politički zahtjevi za posebnim izlistavanjem Republike Srpske u rezultatima istraživanja nisu naišli na podršku, dok su Hrvatska i Srbija ostvarile napredak u odnosu na prethodno PISA istraživanje. Ovi rezultati, koji ukazuju na obrazovne izazove u regiji, naglašavaju potrebu za daljnjim unapređenjem obrazovnog sistema.

Bivša izvršna direktorica Centra za obrazovne inicijative Step by Step, Radmila Rangelov Jusović, naglasila je da funkcionalna nepismenost znači nedostatak sposobnosti za smisleno komuniciranje, čitanje i pisanje. Ovo istraživanje moglo je ponuditi uvid u napredak ili nazadovanje, a propuštanje od strane Bosne i Hercegovine ostavlja obrazovnu zajednicu s pitanjima o kvaliteti obrazovanja i pripremi učenika za svakodnevni život i rad.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija