BiH od 2024. očekuje stabilizacija cijena

BiH od 2024. očekuje stabilizacija cijena


Prema prognozama Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine, inflacija u zemlji bi se mogla kretati silaznom putanjom u narednim godinama.

Projekcije ukazuju na stope inflacije od 3,1 posto u idućoj godini, 2,2 posto u 2025. godini i 1,9 posto u 2026. godini.

Utjecaj svjetskih cijena na domaću inflaciju smatra se ključnim faktorom, s prognozama postupne stabilizacije cijena u razdoblju 2024. – 2026. godine.

Stabilnost cijena komunalija, kao domaće komponente inflacije, također bi pozitivno utjecala na razvoj inflacije u tom vremenskom razdoblju.

Analize Direkcije temelje se na kretanju cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu, kao i projekcijama inflacije u Europskoj uniji. Europska središnja banka prognozira smanjenje inflacije u eurozoni, što će dodatno utjecati na inflacijske trendove u Bosni i Hercegovini. Stabilnost cijena prirodnog plina očekuje se tijekom narednih godina, dok će cijene sirove nafte pokazati pad, prema predviđanjima Europske centralne banke.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija