Minimalna plata od 1.000 KM zamijenjena pomoći od 2.520 KM za radnike

Minimalna plata od 1.000 KM zamijenjena pomoći od 2.520 KM za radnike


Umjesto dugoočekivanih fiskalnih zakona koji su trebali osigurati minimalnu platu od 1.000 KM, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku koja poslodavcima omogućava isplatu neoporezive pomoći od 2.520 KM radnicima. Ova odluka otvara pitanje koliko će radnika stvarno imati koristi od ovog aranžmana, budući da poslodavci nisu obavezni koristiti ovu opciju.

U suštini, poslodavci će moći isplatiti 420 KM svakog mjeseca, neoporezivo, u narednih šest mjeseci. Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine podržao je ovu odluku, tvrdeći da će minimalna plata, uz ovu pomoć, premašiti 1.000 KM za radnike koji primaju minimalnu plaću. Ipak, ostaje vidjeti koliko će poslodavaca zaista odlučiti isplatiti veće plate.

“Naravno da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plata radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa, realizovalo tokom ove godine kako smo tražili“, saopštili su iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

U Udruženju poslodavaca FBiH, odluku su pozdravili, tvrdeći da je rezultat njihovih aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima. Ipak, izražavaju žaljenje što povećanje plata nije provedeno prema njihovim traženjima tokom ove godine. Ova odluka postavlja pitanje stvarne namjere poslodavaca u vezi s povećanjem plata i njihove spremnosti da se suoče s visokim doprinosima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija