Oštra rasprava u Narodnoj skupštini RS zbog prijedloga zakona o otpisu potraživanja

Oštra rasprava u Narodnoj skupštini RS zbog prijedloga zakona o otpisu potraživanja


U Narodnoj skupštini Republike Srpske vodila se žučna rasprava između predstavnika vlasti i opozicije o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, koji se razmatra po hitnom postupku. Ovaj prijedlog zakona izazvao je neslaganja zbog planiranog otpisa kamata, a sukob stavova dodatno je pojačao podijeljene reakcije na ovaj zakon.

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, brani Prijedlog zakona tvrdeći da će uspostaviti pravne pretpostavke za efikasniju naplatu poreskih obaveza, poboljšati likvidnost privrednih društava i olakšati finansijski položaj u kontekstu globalne krize. Ona ističe da su ukupna neplaćena potraživanja na kraju 2022. godine iznosila više od milijardu KM, a kamate više stotina miliona KM.

Prema riječima Zore Vidović, cilj zakona je smanjiti potraživanja poreskih obveznika koji imaju neizmirene poreske obaveze do 31. decembra 2022. godine. Kamate će biti otpisane ukoliko poreski obveznici izmire cjelokupan iznos glavnog duga i troškove postupka prinudne naplate do 1. jula 2024. godine. Navodi se da će ova mjera pomoći zdravstvenim ustanovama koje su poreski dužnici, a koje su imale probleme tokom pandemije koronavirusa.

Opozicija izražava snažan otpor prema ovom zakonu. Mirjana Orašanin, poslanik SDS-a, izražava zabrinutost da će ovakav zakon omogućiti zdravstvenim ustanovama da plate samo glavnicu svojih dugova. Drugi članovi opozicije ističu da zakon potiče neplatiše, nerad i nedisciplinu, optužujući vlast za neopravdano pogodovanje određenim subjektima.

Opozicija kritikuje zakon kao neprihvatljiv, dok pojedini poslanici ističu da bi se umjesto otpisa dugova trebalo razmotriti krivično gonjenje za dužnike. Također, postavljaju pitanje o opravdanosti otpisa kamata za one koji su redovno izmirivali svoje obaveze.

Tomica Stojanović, poslanik SDS-a rekao je da zakon podstiče neplatiše, nerad i nedisciplinu. Posebne zamjerke imao je na obrazloženje zakona koje kaže da je aktuelna kriza u svijetu, od rata do Ukrajini, do Bliskog istoka uticala na gomilanja dugovanja pojedinih ustanova.

“90 odsto dužnika sjedi sa desne strane vas u sali i neka ih, neka sjede, ali nemojte se praviti da nas nema ovdje. Pa Fiskalni savjet priča o Bliskom istoku, a radi se o ranijim dugovima. Pa oni moraju da napišu nešto da vas dužnike opravdaju, jer eto, mora tamo da piše bilo šta, čak i kad oni znaju da to ništa nije tačno. Pa se onda vraćate u krizu iz 2017. Ljudi, pa dobro je da niste pomenuli i Drugi svjetski rat. Zakon pravdate bez ikakve veze. Recite lijepo da morate da napišete ovakav zakon, a ne da pravdate te ljude”, rekao je Tomica Stojanović, te podsjetio kako su u prethodnom periodu prodata neplaćena potraživanja od IRB-a.

“Prodali ste 180 miliona KM potraživanja za 32 miliona, pa to je nevjerovatno. To nema nigdje na svijetu. Pitagora, da je živ i da je ovdje, on bi umro kad bi vidio da je kod vas 180 jednako 30”, dodao je Stojanović.

Očito je da je predloženi zakon izazvao veliko nezadovoljstvo i žustre polemike u Narodnoj skupštini RS, a ishod rasprave i eventualno usvajanje zakona bit će predmet pažnje u narednim danima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija