Sve ih je manje: Ustavni sud BiH ostaje bez još jednog sudije

Sve ih je manje: Ustavni sud BiH ostaje bez još jednog sudije


Najviša pravosudna instanca nastavlja rad u plenarnoj sjednici, koju će od 2. januara činiti po troje domaćih i međunarodnih sudija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine od 2. januara naredne godine ostaće i bez trećeg sudije. Nakon poziva predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da podnese ostavku na mjesto ustavnog sudije, Zlatko Knežević je podnio zahtjev za prijevremeno penzionisanje, koji mu je uvažen.

Ranije su u penziju otišle sudije Miodrag Simović i Mato Tadić. Ustavni sud više od godinu radi u nepotpunom sazivu, a sve zbog toga što nadležne entitetske vlasti odbijaju imenovati nove sudije.

IZBRISANA ODREDBA

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine u narednom periodu nastavlja sa radom u plenarnoj sjednici, koju će od 2. januara 2024. godine činiti troje domaćih i troje međunarodnih sudija. Naime, trenutno zbog nepopunjenosti Ustavni sud nije u mogućnosti da odlučuje u Velikom vijeću, koje čini šest domaćih sudija, naveli su za Oslobođenje iz Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, u ovom sudu postoji Malo vijeće, koje čine predsjednica i dva potpredsjednika Ustavnog suda i oni odlučuju jednoglasno o administrativnim pitanjima i donošenju privremenih mjera. Ljetos je, nakon najave suca iz RS-a Zlatka Kneževića da se povlači u prijevremenu penziju, bio doveden u pitanje i rad na plenarnim sjednicama. U Pravilniku po kojem radi Ustavni sud BiH bila je odredba da sjednici moraju prisustvovati najmanje trojica sudija iz FBiH i jedan iz RS-a. Preostale sudije Ustavnog suda BiH su u junu 2023. izbrisale tu odredbu, pa Sud može odlučivati i bez sudaca iz RS-a.

– Nastojali smo na sve moguće načine spriječiti blokadu rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, organizirati se na takav način da se što veći broj odluka iz apelacijske nadležnosti donosi na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, kazala je nedavno Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.

Šef Kluba SNSD-a u NSRS-u Igor Žunić smatra da se “Ustavni sud, ovakav kakav jeste, pretvorio u organ koji se praktično bavi političkim pitanjima”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija