“Pokušat će eskalirati situaciju na sjeveru Kosova?!”

“Pokušat će eskalirati situaciju na sjeveru Kosova?!”


Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je kako postoji usklađenost između događanja na srbijanskog unutrašnjopolitičkoj sceni i onoga što radi radi kosovski premijer Albin Kurti, što bi ponovo moglo izazvati incidente na sjeveru Kosova.

– Sigurno će pokušavati dovesti do nekih novih incidenata, do eskalacije. A potom i do pokušaja da se dođe do deeskalacije. I da se tako vrtimo u krug i da oni non-stop optužuju Beograd za opstrukciju. Mislim da svima treba biti jasno da je Beograd taj koji je konstruktivni faktor u svemu ovome – kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Kurti odbija primijeniti ono što su Srbija i Kosovo potpisali prije više od deset godina te tako dovodi u pitanje kredibilitet Evropske unije (EU).

Evropska unija, uz podršku SAD, posrednik je u dijalogu Beograda i Prištine, trenutno je na stolu Sporazum o putu prema normalizaciji odnosa o kojem su 27. februara u Briselu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Kurti postigli saglasnost, dok je u Ohridu je 18. marta prihvaćen aneks tog sporazuma, koji je, zapravo, plan provedbe sporazuma iz februara.

“Nacionalni interesi”

Iako članice EU tvrde da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan jer to odbija učiniti srbijanski predsjednik.

– Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa. Mi nismo spremni na ucjene i uvođenje novih tema u dijalog. Ovi protesti se i događaju kako bi se oslabila pozicija Srbije, ali nema odustajanja od naše državne politike – istaknuo je Dačić tokom gostovanja na TV Prva.

Dačić predviđa da će u februaru doći do novih pritisaka na Srbiju kada je riječi o situaciji na Kosovu te smatra kako bi bilo dobro da Srbija taj period dočeka s političkom većinom na svim nivoima.

“Era političke stabilnosti”

– Bilo bi dobro da taj period dočekamo u eri političke stabilnosti, odnosno s konstituiranim državnim organima i da imamo političku većinu na svim nivoima – rekao je Dačić, te dodao kako na republičkom nivou za to nema nikakvih zapreka, te da će se naći neko rješenje i za Beograd:

– Ne vidim da ima potrebe ponovno izlaziti na izbore. Ako je neko dobio mandate, onda ih treba iskoristiti, ponavljanje izbora bi bilo gubljenje vremena.

Srbija se suočava s nezadovoljstvom dijela građana okupljenih oko proevropske opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” koja organizira proteste u Beogradu te zahtijeva ponavljanje izbora zbog sumnje u njihovu regularnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija