Čović optimističan: Bez intervencije visokog predstavnika postići ćemo dogovor o Izbornom zakonu s ‘Trojkom’

Čović optimističan: Bez intervencije visokog predstavnika postići ćemo dogovor o Izbornom zakonu s ‘Trojkom’


Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), izjavio je da vjeruje u dogovor s “Trojkom” oko sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona te da nema potrebe za intervencijom visokog predstavnika. U intervjuu za “Večernji list”, Čović ističe važnost izmjena Izbornog zakona kao ključnog preduslova za europski put Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema Čoviću, postojeće lažno predstavljanje u instituciji hrvatskog člana Predsjedništva predstavlja ozbiljan problem, a izmjene Izbornog zakona trebale bi riješiti pitanja legitimnog predstavljanja, načina biranja u domove naroda i Predsjedništvo. On također naglašava tehničke uslove za organiziranje izbora kako bi se izbjegle zloupotrebe.

Čović smatra da nametanje rješenja od strane visokog predstavnika nije produktivno te da je važno da domaće vlasti pokažu vjerodostojnost. Njegov optimizam seže do marta iduće godine, smatrajući da je moguće ostvariti ono što Europska unija traži od BiH za otvaranje pregovaračkog procesa o pridruživanju.

Uz to, predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH izražava zabrinutost zbog retorike otcjepljenja Republike Srpske, naglašavajući da takva retorika nije korisna za stabilnost BiH i europski put zemlje. Čović ističe važnost povjerenja između političkih entiteta i građana BiH kako bi se postigao napredak. Također, naglašava potrebu za zajedničkim radom i rješavanjem problema u BiH, izbjegavajući politizaciju i destabilizaciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija