OSCE: Novinari izloženi prijetnjama, napadima i pritiscima

U najnovijem izvještaju OSCE-a u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, izražena je ozbiljna zabrinutost zbog stanja medija i slobode medija u zemlji. Novinari se često suočavaju s zastrašivanjem, nasiljem, prijetnjama i tužbama, što ozbiljno ograničava njihovu sposobnost izvještavanja objektivno i dosljedno.

Od 2019. godine, kada je OSCE počela sistemski pratiti sigurnost novinara u BiH, zabilježeno je u prosjeku 30-40 incidenata ili napada na novinare godišnje. Tokom 2023. godine, ta brojka je porasla na više od 50 incidenata, uključujući verbalne prijetnje, prijetnje putem interneta, fizičko nasilje, uznemiravanje, oduzimanje i oštećenje novinarske opreme te tužbe za klevetu.

Posebno se ističe ponovo propisivanje klevete kao krivičnog djela u Republici Srpskoj kao ozbiljan korak unatrag u smislu slobode medija. OSCE ukazuje na potrebu jačanja pravne zaštite novinara, brze istrage nadležnih institucija te usklađivanja zakonskih propisa s međunarodnim standardima.

Također, izvještaj naglašava važnost transparentnosti vlasništva nad medijima, neovisnog financiranja javnih emitera, te suzbijanja političkog utjecaja na uređivačku politiku. Očekuje se da će reforma zakona i njihova dosljedna provedba doprinijeti jačanju medijskih sloboda u zemlji. OSCE naglašava važnost saradnje s EU i drugim relevantnim institucijama kako bi se postigao napredak u ovim ključnim pitanjima.

Uprkos izazovima, OSCE nastavlja pružati podršku novinarima kroz obuke, edukaciju, i saradnju s relevantnim institucijama u BiH, kako bi se osiguralo sigurno i neometano novinarsko izvještavanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79