Sud nalaže prodaju “Sivog doma” radi vraćanja duga BHRT-a prema EBU-u

Prema sudskoj odluci, BHRT je obavezan isplatiti Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) 17 miliona KM, dug koji datira još od 2007. godine.

Zbog ovog duga, BHRT je pod sankcijama EBU-a od 2017. godine. Sud je odlučio da dug bude namiren prodajom imovine BHRT-a, konkretno zgrade poznate kao “Sivi dom”.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, tim povodom je izjavio:
“Gotovo dvadesetogodišnji nemar prema BHRT-u sada dolazi na naplatu, kako od strane organa vlasti tako i od upravljačkih struktura unutar BHRT-a. Najvažnije je sada da se dug otplati i da se fokusiramo na stabilizaciju finansijskog poslovanja BHRT-a, te osiguravanje njegove finansijske samoodrživosti. To je ključno i za pregovore o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji.”

Forto je najavio da će tražiti da se otplata duga finansira iz državnog budžeta za 2025. godinu, kao i da će raditi na jačanju BHRT-a kroz novi zakon o javnom RTV sistemu koji će garantovati naplatu RTV takse širom države.

“Funkcioniranje BHRT-a neće biti dovedeno u pitanje. BHRT je jedan od najočitijih simbola državnosti i opstat će unatoč svemu, te će biti snažniji nego ikad,” naglasio je Forto.

Forto je također istakao da je besmisleno prodavati infrastrukturu od ključne važnosti za BHRT, čija je procijenjena vrijednost gotovo deset puta veća od duga prema EBU-u.

“Do donošenja novog zakonskog rješenja koje bi omogućilo finansijsku samoodrživost Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine, potrebno je potpuno poštivanje važećeg Zakona o obaveznom plaćanju RTV takse. Raspodjela sredstava prema tom zakonu ide po principu 50 posto BHRT-u, a po 25 posto entitetskim javnim servisima,” dodao je Forto.

Podsjećamo, članstvo u Evropskoj radiodifuznoj uniji nije samo važno zbog učešća na Eurosongu, već omogućava međunarodnu razmjenu programskih sadržaja iz oblasti vanjske politike, sporta, kulture i drugih, što trenutno nije dostupno BHRT-u i entitetskim javnim servisima zbog finansijskih dugovanja

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79