Obilježen Dan policije u FBiH: Ceremonija u Domu policije

U Sarajevu je danas svečano obilježen Dan policije Federacije Bosne i Hercegovine ceremonijom u Domu policije i postrojavanjem Počasnog voda Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, u svom obraćanju, naglasio je prisustvo prvog ministra MUP-a BiH Avde Hebiba i prvog komandanta specijalne jedinice MUP-a Dragana Vikića. Isak je istakao da je policija odigrala ključnu ulogu u odbrani zemlje tokom najtežih trenutaka za Bosnu i Hercegovinu.

“Policija je od izuzetne važnosti u trenutnom ustavnom uređenju BiH, što se posebno vidjelo kada su neki spominjali mogućnost novih sukoba, koje je policija spriječila,” rekao je Isak. Također je dodao da sigurnosna situacija, koju osigurava policija, značajno utiče na priliv stranih investicija, te da Federalna uprava policije (FUP) obavlja svoj posao najprofesionalnije.

Direktor FUP-a, Vahidin Munjić, izjavio je da je policija spremna suočiti se sa svim izazovima, ali je istakao problem ustavne nadležnosti FUP-a, koja nije nadređena kantonalnim MUP-ovima. Munjić je naglasio potrebu za boljom koordinacijom u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela, te da poboljšana saradnja sa svim kantonima može dovesti do potpune kontrole sigurnosne situacije.

Tokom svečanosti, prikazan je kratkometražni film o Federalnoj upravi policije i dodijeljena su priznanja pojedincima i kolektivima koji su dali značajan doprinos u unaprjeđenju rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79