Potvrđena optužnica protiv inženjera: Eksplozija plinovoda u Binježevu odnijela jedan život

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Ibrulja, nadzornog inženjera za gasne instalacije u firmi Arting BH, i Mehmeda Jugovića, rukovodioca gradilišta u KJKP Sarajevogas.

Obojica su optuženi za teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, u vezi sa nepravilnim izvođenjem građevinskih radova.

Optuženi se terete da su u aprilu 2018. godine, tokom radova na izgradnji distributivnog gasovoda u naselju Miševići, ispred porodične kuće u ulici Binježevo, propustili obratiti pažnju na postavljanje sloja pijeska ispod donje izvodnice gasovoda.

Također, nisu postavili zaštitnu cijev oko gasovoda, što je posebno važno jer se radi o stjenovitom tlu.

Ovi propusti su doveli do nekontrolisanog curenja gasa.

Nažalost, 15. januara 2024. godine, oko 23:20 sati, došlo je do eksplozije gasa u kući, nakon čega je izbio požar. U ovoj nesreći smrtno je stradao mladić, dok je njegov otac zadobio teške tjelesne povrede opasne po život. Eksplozija je prouzrokovala i veliku materijalnu štetu na kući i pomoćnim objektima, u iznosu od 306.567,94 KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je sudu da optuženima zabrani obavljanje poslova nadzora i rukovodioca.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, šest vještaka i izvođenje više od 130 materijalnih dokaza

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79