SIP demantira dezinformaciju o naplati prijave za glasnje izvan BiH: Prijava je besplatna

Centralno izborno tijelo Bosne i Hercegovine (SIP)  je demantiralo nedavne dezinformacije koje su kružile u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, tvrdeći da se prijava za glasanje izvan BiH naplaćuje 30 eura.

U saopćenju, SIP je jasno istaknuo da je prijava za glasanje izvan BiH potpuno besplatna te da ne postoje nikakvi troškovi povezani s tim postupkom.

“SIP nema saznanja ko je plasirao navedenu dezinformaciju, ali ističemo da je prijava za glasanje izvan BiH besplatna za sve državljane BiH koji se nalaze u inozemstvu”, naglasio je SIP u svojoj službenoj reakciji.

Građani BiH koji žele sudjelovati na nadolazećim lokalnim izborima u BiH, zakazanim za 6. oktobar 2024., moraju podnijeti svoju prijavu putem službene internetske stranice SIP-a do 23. jula 2024. godine do 24 sata.

Proces uključuje otvaranje korisničkog naloga na portalu e-Izbori, unos traženih podataka za prijavu za glasanje izvan BiH te priloženje odgovarajućih identifikacijskih dokumenata.

Za one koji su se već prijavili za glasanje izvan BiH na prethodnim izborima, potrebno je potvrditi svoju prijavu, izvršiti eventualne izmjene te dostaviti potrebnu dokumentaciju sukladno uputama dostupnim na istoj internetskoj stranici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79