Toplotni val u BiH: Ambulante pune pacijenata koji se žale na nepravilan rad srca

Toplotni val u BiH: Ambulante pune pacijenata koji se žale na nepravilan rad srca


U ambulantama širom Bosne i Hercegovine uočen je porast pacijenata koji se žale na bolove u prsima i nepravilan rad srca, što se povezuje s trenutnim toplotnim valom i visokim temperaturama.

Ljekari upozoravaju da su posebno ugroženi kardiovaskularni bolesnici, te savjetuju da se izbjegava izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana i da se redovno uzima propisana terapija.

Preporuke također obuhvataju i zdrave osobe, koje se potiču da se adekvatno zaštite od sunčevih zraka, kao i da obrate posebnu pažnju na zaštitu djece.

Naglašava se da naglo izlaganje tijela ekstremnim temperaturnim razlikama, poput skakanja u hladnu vodu za vrijeme vrućina, može predstavljati stres za organizam i potencijalno izazvati zdravstvene probleme, čak i kod inače zdravih osoba.

Ova upozorenja dolaze s ciljem podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima po zdravlje u uvjetima ekstremnih vrućina te naglašavaju važnost preventivnog djelovanja radi smanjenja rizika za sve građane.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija