U industriji Republike Srpske izgubljeno 2.600 radnih mjesta

Unija poslodavaca u RS upozorila je na nekoliko negativnih pokazatelja u ovom entitetu koji dovode u pitanje ekonomski rast i održivost ukupnog sistema.

Izneseni su podaci da je u posljednjih godinu dana, od maja prošle do maja ove godine, u RS došlo do pada industrijske proizvodnje za 10,9 posto, dok je zaposlenost u industriji manja za pet posto i izgubljeno je 2.600 radnih mjesta.

Takođe, izvoz je u prvih pet mjeseci ove godine smanjen za oko 8,6 posto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz povećan za 4,7 posto. Jedan od pozitivnih pokazatelja je rast plata koje su u prvom kvartalu ove godine realno veće za 9,6 posto u odnosu na prošlogodišnje.

-Konstatovani su negativni makroekonomski i finansijski trendovi koji u kombinaciji sa dugogodišnjim lošim demografskim trendovima posljedično ugrožavaju dalji ekonomski rast i održivost ukupnog sistema – poručeno je na okruglom stolu u Banjoj Luci, a kojem su prisustvovali i predstavnici sindikata, akademske zajednice i institucija RS.
Učesnici okruglog stola konstatuju pad produktivnosti koji prati značajan rast plata, zbog čega se zaključuje da administrativni pritisak na rast plata ima posebno negativan efekat po konkurentnost ekonomije RS.

Predložili su nekoliko mjera sa ciljem stabilizacije i transformacije domaće ekonomije, kao što su transformacija obrazovnog sistema, privlačenje stranih investitora i tehnološki razvoj.

-Nužno je izdvojiti značajnija sredstva za tehnološki razvoj, edukaciju zaposlenih, istraživanje i razvoj, oko 100 miliona KM. Treba omogućiti da poslodavci prilikom planiranja investicionih ulaganja raspolažu podatkom o iznosu državne pomoći, kao i omogućiti da sve grane privrede ostvaruju ovu podršku – istaknuto je.

Traže i da se zakonom uredi način utvrđivanja najniže plate i predlažu poreska rasterećenja za najpogođenije privredne sektore, te uvođenje diferenciranog nivoa minimalnih plata.
Poslodavci su predložili i transformaciju Zavoda za zapošljavanje RS koji bi se usmjerio na pronalazak kvalifikovane radne snage na stranim tržištima i njihovu dokvalifikaciju, ali i reformu Poreske uprave i Inspektorata RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79