U BiH cijene hrane skoro iste kao u Evropskoj uniji

Prema podacima Eurostata za prošlu godinu, cijene proizvoda u Bosni i Hercegovini iznosile su 85% od prosjeka Evropske unije. Ovo je prikazano u konačnim podacima projekta “Paritet kupovne moći”, gdje je nivo cijena za grupu “hrana i bezalkoholna pića” u BiH bio na 85% prosjeka EU.

U regionu, Hrvatska je imala najviši nivo cijena hrane, iznoseći 102% od prosjeka EU, dok je Sjeverna Makedonija imala niže cijene, sa 68% od prosjeka EU.

Kada je riječ o nivou cijena potrošnih dobara i usluga, Hrvatska je također prednjačila sa 76% prosjeka EU, dok je BiH imala nivo od 58%, a Sjeverna Makedonija 52%.

Najviše nivoe cijena u EU imaju Danska (143%), Irska (142%) i Luksemburg (135%), dok su najniži nivoi zabilježeni u Mađarskoj (76%), Poljskoj (66%), Rumuniji i Bugarskoj (60%).

Eurostat ističe da se indeksi cijena temelje na prosječnim godišnjim cijenama za oko 2.000 uporedivih proizvoda i usluga, pružajući zemljama mogućnost da prikupe cijene za reprezentativan uzorak proizvoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79